Denník N

Marian Kotleba už blokuje aj peniaze pre Bábkové divadlo

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja po divadle Štúdio tanca odmietol podpísať grant ďalšiemu súboru.

Štúdio tanca muselo v lete zrušiť pripravovaný medzinárodný festival, teraz Marian Kotleba zastavil projekt iného divadla, ktoré patrí Banskobystrický samosprávny kraj.

„Od roku 1989 sa nestalo, aby vrcholný predstaviteľ kraja nepodpísal schválený projekt, ktorý kultúrna inštitúcia získala pre svoju činnosť a takýmto spôsobom hrubo, nekompetentne a totalitne zasiahol do dramaturgického plánu,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnilo Bábkové divadlo Na rázcestí. Výzvu Za rešpektovanie práva na slobodu tvorby podporili ďalšie divadlá v kraji, aj medzinárodný festival Divadelná Nitra či Slovenské centrum Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov.

Ide o reprízy inscenácie List čiernemu synovi, ktorá mala premiéru v októbri 2013. Vznikla podľa poviedky spisovateľky Ireny Brežnej, ktorá je príbehom belošky, ktorá porodí čierne dieťa na základe autentických zážitkov a skúseností, v ktorých sa stretávala so strachom z cudzoty a inakosti. Divadlo s ňou plánovalo vycestovať do niekoľkých stredných škôl v banskobystrickom kraji, po jej odohraní mal vždy nasledovať seminár zástupcu organizácie Amnesty International a diskusia týkajúca sa tém xenofóbie, rasismu a porušovania ľudských práv.

Projekt s názvom Stop extrémizmu! získalopodporu vo výške 6985 eur od ministerstva zahraničných vecí. Všetky granty získané organizáciami, ktorých zriaďovateľom je kraj, musí formálne podpísať jeho predseda. Od riaditeľa Úradu samosprávneho kraja v Banskej Bystrici sa zástupcovia divadla dozvedeli, že Marian Kotleba túto zmluvu nepodpíše.

Riaditeľ Milan Uhrík zdôvodnil nepodpísanie projektu hlavne participáciou Amnesty International a tým, že politika do kultúry, ani na stredné školy nepatrí. „Táto mimovládna organizácia v minulosti opakovane obvinila Slovákov z rasizmu, xenofóbie a údajnej diskriminácie cigánov,“ povedal pre SME. Nepozdávala sa im ani inscenácia, kde je boj proti rasizmu prezentovaný ako „boj proti bielym“.

Bábkové divadlo sa nevenuje len detským divákom, ale v programe má už roky už aj inscenácie pre dospelých. Veľký úspech mala napríklad hra o Dominikovi Tatarkovi, v aktuálnom repertoári je adaptácia Kafkovej poviedky Premena alebo hru Ilona, žena Hviezdoslavova. Stopnutie grantu na projekt Stop extrémizmu! chce vyriešiť verejnou zbierkou.

Ide už o druhý podobný prípad zásahu Mariana Kotlebu do činnosti divadiel v Banskej Bystrici. Tamojšiemu Štúdiu tanca v lete nepodpísal grant od ministerstva kultúry na medzinárodný festival a tento ročník musel byť zrušený.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie