Denník N

Policajný prezident Hamran: Mafia zatiaľ vyhráva, ale budeme bojovať (+ podcast a video)

Štefan Hamran. Foto N - Vladimír Šimíček
Štefan Hamran. Foto N – Vladimír Šimíček

Najprv sa v mene polície ospravedlním Kuciakovcom a Zlatici Kušnírovej, hovorí nový policajný prezident Štefan Hamran.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po odchode Petra Kovaříka minister vnútra dočasne uviedol do funkcie policajného prezidenta Štefana Hamrana, veliteľa útvaru osobitného určenia policajného prezídia známeho aj ako Lynx komando. Od roku 2019 je Hamran aj predsedom medzinárodnej organizácie Atlas, ktorá združuje protiteroristické jednotky členských štátov EÚ.

V rozhovore rozpráva o boji s mafiou, o očiste polície a aj o politických nominantoch, ktorí robia kontroverzné rozhodnutia a znechucujú slušných policajtov. Sľubuje, že po zatknutí vyšetrovateľov NAKA sa ich vyšetrovanie nezastaví, ale bude ešte intenzívnejšie.

Môže policajný prezident robiť rozhovor s obvinenou novinárkou?

Myslím si, že prezumpcia neviny platí aj vo vašom prípade, takisto ako aj vo všetkých, takže áno.

Mnohí vás označujú za kukláča, boli ste dlhé roky šéfom Lynx komanda. Máte na to riadiť Policajný zbor?

To sa uvidí. Dúfam, že sa to potvrdí. Moji kritici si asi moju kariéru podrobne nenaštudovali. Začínal som v poriadkovej polícii, pracoval v službe hraničnej a cudzineckej polície, v službe osobitného určenia, ktorá je samostatná služba. Mám vyštudovanú službu kriminálnej polície s dôrazom na kriminálne spravodajstvo. Na rozdiel od posledných troch policajných prezidentov mám ako jediný vyštudovaný najvyššie rezortné vzdelanie – Akadémiu Policajného zboru, kde som si robil doktorát z trestného práva. Neviem, čo som mal spraviť viac, a myslím, že sú to normálne kvalifikačné predpoklady. Okrem toho mám bohaté medzinárodné skúsenosti, som šéf Atlasu, expertnej skupiny Building, ovládam jazyk a riadim samostatnú prezidiálnu službu.

V januári tohto roka, keď ste kandidovali na policajného prezidenta spolu s Petrom Kovaříkom, ste po verejnom vypočutí na výbore pre obranu a bezpečnosť povedali, že v prípade vášho zvolenia si v prvý deň najprv splníte jednu povinnosť – ospravedlníte sa v mene Policajného zboru konkrétnym osobám, ktoré boli obeťami trestného činu. Dnes je prvý deň, platí to?

Áno, to platí. Spravidla čo hovorím, to aj plním. Som taký typ, tak som bol vychovaný, k tomu ma rodičia viedli. Dnes sa chcem telefonicky spojiť s tromi konkrétnymi osobami, dohodnúť si osobné stretnutie, bez médií. Potrebujem to spraviť ako človek, je to pre mňa dôležité, aby som mal čisté svedomie a vedel vykročiť správnym smerom.

Hovoríte o rodičoch Jána Kuciaka a mame Martiny Kušnírovej?

Áno, hovoríme o nich.

Prečo to chcete urobiť?

Lebo vnútorne cítim, že je to nevyhnutné. Pamätám si, keď sa stala tá vražda, ktorá otriasla Slovenskou republikou. Bol som policajný funkcionár, bohužiaľ som na to nemal dosah. Nebol som súčasťou prezidiálneho vedenia a ich porád, bol som také nechcené dieťa. Obeť sa obrátila na políciu, žiadala o pomoc a ochranu pri výkone svojho povolania, ktoré robila čestne a poctivo – čo sa dnes potvrdzuje aj súdnymi rozhodnutiami. Pomoc jej poskytnutá nebola a Ján Kuciak bol zavraždený. V mojich očiach polícia zlyhala. Také niečo sa v demokratickej spoločnosti, ktorú definujeme ako právny štát, stať nemôže.

Video: Temné sily útočia na poctivých policajtov (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Takže sa chcete ospravedlniť v mene Policajného zboru.

Určite áno. Nevidel som, že by sa niekto pred rodičov postavil a povedal: nesmierne nás mrzí, že ste museli utrpieť takú stratu. Som jedináčik a vidím, aký strach o mňa majú rodičia, vzhľadom na novú funkciu. Ak to vykonávate poctivo, tak musíte byť pripravený tasiť meč. Vnútorne cítim, že rodičia to musia počuť od niekoho vysoko postaveného z Policajného zboru.

Sestra Jána Kuciaka Mária po zadržaní vyšetrovateľov Čurillu a spol. na Facebook napísala: „Čo sa to stalo, braček môj? Fakt sme boli takí strašne naivní, keď sme dúfali, že spravodlivosť zvíťazí? Vaše vyhasnuté životy, prestrelené srdcia… nič sa nemení… mafia tento boj vyhráva opäť.“ Čo by ste jej na to odpovedali?

Poviem jej to osobne. Vám poviem, aký signál by som chcel vyslať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Policajný prezident

Vojna v polícii

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie