Denník N

Riaditeľka Národného parku Nízke Tatry: Strážcovia nemusia byť až takí prísni, ale nedá sa všetko riešiť pekným slovom

Sandra Popelářová. Foto – Soňa Mäkká
Sandra Popelářová. Foto – Soňa Mäkká

Nová riaditeľka Správy Národného parku Nízke Tatry Sandra Popelářová chce navýšiť počet strážcov v teréne. Hoci národný park nemôže rozhodovať o ťažbe a výstavbe na svojom území, nemyslí si, že doháňajú deficit právomocí neprimeraným postihovaním turistov a cyklistov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme boli v Brezne a na Horehroní.

Ekologička Sandra Popelářová nastúpila na miesto riaditeľky Správy Národného parku Nízke Tatry v auguste. Za najhorúcejší problém parku považuje výstavbu v Demänovskej doline. „Predpokladám, že nás čakajú minimálne dva roky, keď tam tie bagre a buldozéry budú a bude sa stavať, a neurobíme s tým momentálne nič.“ Tlak investorov je aj na ďalšie doliny a podhorie.

V rozhovore sa ďalej dočítate:

  • prečo odišla z úradu s rozhodovacou právomocou na tento post, kde o území národného parku rozhodovať nemôže;
  • ktoré lokality sú ohrozené plánmi na výstavbu a či sa s tým dá ešte niečo robiť;
  • ako sa chce dohodnúť na zonácii s neštátnymi vlastníkmi, ktorí vlastnia 30 percent lesných pozemkov v národnom parku;
  • ako obhajuje stráž prírody, ktorá má medzi turistami zlú povesť.

Riaditeľkou Správy Národného parku Nízke Tatry ste od minulého mesiaca. Prečo ste sa rozhodli prihlásiť na konkurz?

Pretože národný park považujem za svoju srdcovku, je to veľmi krásne územie, ktoré má stále čo ponúknuť. Momentálne sa nachádzame na rázcestí a vidím možnosť niečo s národným parkom urobiť.

Doteraz ste pracovali ako vedúca odboru starostlivosti o životné prostredie na Okresnom úrade v Liptovskom Mikuláši. Tieto odbory vydávajú rozhodnutia k zámerom v národnom parku, napríklad kde sa môže alebo nemôže ťažiť. No správa národného parku nerozhoduje o ničom, vydáva len stanoviská pre tieto úrady, ktoré nie sú záväzné. Prečo ste sa presunuli z pozície, kde ste mohli o veciach rozhodovať, na takú, kde de facto nemôžete rozhodnúť o podstatných veciach, ktoré sa na území národného parku dejú?

Ako ste správne povedali, tú okrúhlu červenú pečiatku som mala v rukách predtým. No tým, že som na tom úrade pracovala, mala som možnosť vidieť, aké stanoviská prichádzajú, napríklad k výstavbe v Demänovskej doline. Dali by sa zlepšiť práve kvôli tomu, aby okresný úrad mohol vydávať smelšie zákazy, prípadne obmedzenia.

Pokiaľ viem, je zvykom, že úrad tieto stanoviská rešpektuje, ale nemusí, ak nechce, je to tak?

My sme odborná organizácia, ktorá vydáva odborné stanoviská, okresné úrady by ich nemali spochybňovať, lebo vychádzajú z našich znalostí územia. Ale ako vravíte, ak má okresný úrad pochybnosti alebo potrebuje niečo dovysvetliť, môže hľadať iné riešenia.

Na okresnom úrade, kde ste pôsobili, ste definitívne nerozhodli o zákaze ťažby v Jaloveckej a Bobroveckej doline v Západných Tatrách. Táto kauza sa ťahá už dosť dlho, Najvyšší súd tu nedovolil postaviť cestu, ale k samotnej ťažbe ste rozhodnutie nevydali. 

To rozhodnutie bolo vydané už niekoľkokrát, ale zakaždým sa jeden z účastníkov odvolal, takže to skončilo na odbore opravných prostriedkov v Žiline. Vstúpila do toho aj prokuratúra, ktorá skúmala zákonnosť rozhodnutí, prvostupňových aj druhostupňových. Tým sa tento proces predĺžil, lebo okresný úrad nemohol postupovať ďalej, kým nemal celý spisový materiál vrátený späť. Celý ten problém je dosť zložitý a potrebuje celého človeka, ale podľa mojich informácií je toto rozhodnutie rozpracované a verím, že do konca roka sa to uzavrie.

Už minulú jar ste robili na poslednej verzii. Zavolali ste si aj súdneho znalca, ktorý mal vypracovať znalecký posudok. To bolo minulý rok v máji a už je september ďalšieho roka, na čom to tak dlho stojí?

Problém bol aj v tom, že na okresnom úrade sa často menia ľudia, nechcela som, aby to rozhodnutie vydal niekto, kto ešte nemá urobenú odbornú spôsobilosť. Keďže máme pandémiu a školenia boli zrušené, termíny sa poposúvali.

Na konkurze ste hovorili, že za najhorúcejší problém parku považujete výstavbu v Demänovskej doline. To stále platí?

Stále ma mrzí, že v Demänovskej doline nie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Brezne

Iné podcasty Denníka N

Ochrana prírody

Rozhovory

Turistika a outdoor

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie