Denník N

Djoković na svadbe spieval po boku lídra Srbov v Bosne, ktorý popiera genocídu

Srbský tenista sa objavil aj po boku veliteľa polovojenskej jednotky Drinskí vlci, ktorá sa podieľala na masovom vraždení Bosniakov v Srebrenici.

Srbský tenista Novak Djoković ešte minulú nedeľu prehral vo finále US Open s Daniilom Medvedevom z Ruska. Prišiel tak o šancu na Grand Slam (všetky štyri grandslamy za kalendárny rok) a aj o predstihnutie Rogera Federera a Rafaela Nadala v historickej štatistike – všetci traja stále majú po 20 grandslamových titulov.

V piatok aj s rodinou navštívil Visoko v Bosne a Hercegovine, kde sa v pohorí Visočica nachádza vrch v posledných rokoch známy aj ako Pyramída Slnka. Posledné dve desaťročia ju (aj ďalšie pyramídy v okolí) amatérsky archeológ Semir Osmanagić prezentuje ako liečivú, no chýbajú presvedčivé vedecké dôkazy – rovnako aj o jeho tvrdeniach, že tieto bosnianske pyramídy vytvoril človek a sú tak staršie ako tie egyptské.

Osmanagić je známy aj svojím názorom, že Adolf Hitler spoločne s viacerými nacistickými vodcami našli v roku 1945 útočisko v podzemnej základni v Antarktíde. Okrem toho hlása, že Mayovia sú potomkami mimozemšťanov.

Djoković je známy tým, že rád medituje a je aj duchovne zameraný. „Poznám ľudí, ktorí transformovaním energie a silou modlitby či vďačnosti dokázali premeniť najviac znečistenú vodu na liečivú. Vedci totiž v experimente dokázali, že molekuly vody reagujú na naše emócie,“ vyhlásil minulý rok.

Patrí aj k spochybňovačom očkovania a minulý rok v júni usporiadal kritizovaný turnaj s prítomnosťou divákov, na ktorom sa sám nakazil koronavírusom.

Koľko sponzorov stratí? Zrejme nula

Djoković sa počas svojho pobytu v Bosne a Hercegovine ocitol za jedným stolom s Milanom Jolovićom, ktorý bol veliteľom polovojenskej jednotky Drinskí vlci – tá sa podieľala na masovom vraždení Bosniakov v Srebrenici.

Jolović je medzi mnohými Srbmi obľúbený za to, že Ratkovi Mladićovi zachránil život počas vojny v Bosne začiatkom 90. rokov, pripomína Al Jazeera.

Ešte viac mediálnej pozornosti však vyvolal iný muž, ktorý sa objavil po jeho boku. Po návšteve Visočice sa na druhý deň zúčastnil na svadbe Nemanju Majdova, srbského reprezentanta a majstra sveta v džude. Ten sa narodil a aj žije vo Východnom Sarajeve, ktoré je hlavným mestom Republiky srbskej, jednej z dvoch entít Bosny a Hercegoviny.

Krátko nato obleteli internet zábery, ako v družnej nálade spieva po boku Milorada Dodika, lídra bosnianskych Srbov, ktorý popiera genocídu v Srebrenici a vyzdvihuje Ratka Mladića či Radovana Karadžića, ktorých za to odsúdil súd v Haagu.

Spievali pieseň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Novak Djoković

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie