Denník N

Volali ho scholzomat a vyčítali mu, že míňa málo. Kancelárom zrejme bude muž, ktorý stavil na istotu

Scholz po oznámení predbežných výsledkov oslavoval s pivom v ruke. Foto – TASR/AP
Scholz po oznámení predbežných výsledkov oslavoval s pivom v ruke. Foto – TASR/AP

Sociálni demokrati vyhrali nemecké voľby, získali 25,7 percenta hlasov. Olaf Scholz sa teraz pokúsi zostaviť koaličnú vládu.

Nemeckí sociálni demokrati boli pred dvoma rokmi na dne. V prieskumoch mali rekordne nízke preferencie a v eurovoľbách získali iba necelých 16 percent hlasov.

Od druhej svetovej vojny pritom v žiadnych celonárodných voľbách nemali menej ako 20 percent.

Pred kľúčovými voľbami, ktoré majú ukončiť éru Angely Merkelovej, sa strana rozhodovala, ako zastaviť svoj pád. Riešenie chcel priniesť Olaf Scholz, ktorý sa so svojou kolegyňou Klarou Geywitzovou prihlásil do súboja o predsednícky post v SPD.

Súboj prekvapujúco prehrali, no strana si napriek tomu Scholza o necelý rok neskôr vybrala za kandidáta na kancelára.

A hoci to dlho vyzeralo na ďalšie sklamanie, Scholzovi sa napokon podarilo stranu doviesť k víťazstvu vo voľbách. Pomohli mu dlhoročné skúsenosti z vysokej politiky, profesionalita a nekonfliktnosť, ale aj chyby jeho nevýrazných súperov.

Volali ho scholzomat

Scholz sa v kampani prezentoval ako prirodzený nástupca Merkelovej (hoci je z inej strany) a voľba, ktorá prinesie stabilitu, istotu, skúsenosti a kontinuitu. To bolo v kontraste s tým, čo mohli ponúknuť jeho rivali. Šéf kresťanských demokratov Armin Laschet síce je predsedom vlády v Severnom Porýní-Vestfálsku, no na celonárodnej úrovni doteraz nemal žiadnu vysokú funkciu.

Ešte menšie skúsenosti z najvyššej politiky má líderka Zelených Annalena Baerbocková.

Pri Scholzovi je to inak. Roky strávil v Bundestagu, bol ministrom práce, financií aj vicekancelárom. Teraz má na dosah ten najvyšší post - ak sa mu podarí vytvoriť koalíciu, ktorá bude mať väčšinu v parlamente.

Do funkcie kancelára by išiel s imidžom technokrata, nenápadného a lojálneho pragmatika. Po tom, ako sa v roku 2018 stal ministrom financií, sa z neho síce stal výraznejší politik, no pre mnohých ľudí je stále tradičným politikom, ktorému nemecký týždenník Die Zeit v roku 2003 dal prezývku "scholzomat".

"Generálny tajomník Olaf Scholz by chcel z SPD urobiť stranu pokroku. On však pôsobí ako zo 70. rokov," písal vtedy Die Zeit.

Scholz o desať rokov neskôr v rozhovore pre to isté médium priznal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie