Denník N

Režisérka dokumentu o výchove dieťaťa, ktoré má byť úspešné: Ukázala som rodinu, aká je, ostatné je na divákoch

Protagonisti filmu Každá jedna minúta Lenka Hanuliaková, Miško Hanuliak a Michal Hanuliak. Foto - www.kviff.com/cs/galerie/
Protagonisti filmu Každá jedna minúta Lenka Hanuliaková, Miško Hanuliak a Michal Hanuliak. Foto – www.kviff.com/cs/galerie/

V istej chvíli som už vážne nevedela, čo si o tom všetkom myslieť. Keby som mala zámer rozprúdiť diskusiu o výchove detí, natočím úplne iný film, tvrdí režisérka filmu Každá minúta života Erika Hníková. Film vyvolal obrovské diskusie, keď časť divákov výchovu syna rodičmi odsudzuje a iní ju berú ako inšpiráciu.

Aktuálny dokument režisérky Eriky Hníkovej Každá minúta života sleduje rok v živote žilinských manželov Michala a Lenky Hanuliakovcov, ktorí vychovávajú malého syna Miška. Všetok svoj čas podriaďujú tomu, aby bol v živote úspešný. Dieťa nemá koníčky ani kamarátov, všetky jeho dni sú vyplnené vopred plánovanými aktivitami.

Rodičia postupujú podľa takzvanej Kamevédy, ktorú vytvoril Pavel Zacha. Opisuje ju ako komplexný prístup k výchove dieťaťa, založený na rovnováhe intelektuálneho a pohybového rozvoja. Zacha tak vychoval zo svojho syna hokejistu, ktorý je dnes úspešný v NHL.

Váš film vyvolal obrovskú diskusiu. Mnohí z tých, čo ho nevideli, výchovu Miška rodičmi odsudzujú ako tyraniu, na druhej strane mnohí z tých, čo ho videli, premýšľajú, či sa naozaj nevenujú svojim deťom málo. Vy sama ste v rozhovoroch spomínali, že pred nakrúcaním ste z tých výchovných metód mali hrôzu, ale potom ste názor zmenili.

Veľkú rolu zohrával čas. Tento film sa rok nakrúcal, rok strihal, potom sme rok a pol stáli pre pandémiu korony, aby som sa opäť vrátila do strižne. Mala som teda dosť času premýšľať nad všetkým, čo som videla.

Faktom je, že do nakrúcania som sa pustila práve z dôvodu, že sa mi dianie v rodine Hanuliakovcov zdalo šialené. Myslela som si, že to bude hrôza hrôz. V istej chvíli sa však dostavili pocity, že hoci by som sama takto nechcela žiť ani vychovávať dieťa, nedokážem správanie tej rodiny len tak odsúdiť a silne ma fascinuje.

Nemohlo to byť tým, že človek ponorený do nakrúcania dlhší čas jednoducho stráca odstup? Navyše je Miško naozaj sympatický chlapec.

Je to možné. Možno som podľahla aj charizme tej rodiny, neviem. Fascinovalo ma, čo všetko Miško vo svojom veku dokáže, a zároveň to, že hoci rodičia neustúpili vo svojej výchove ani o krok, vôbec neprejavoval frustráciu. Neodporoval, nehádzal sa o zem, na všetko reagoval pokojne. Máte deti?

Mám syna, ktorý je teraz vo veku, v akom bol počas nakrúcania Miško.

Ja mám zase syna o rok staršieho ako Miško. Ak sa mu niečo nepáči, dáva to jasne najavo. Nedajbože, že je unavený, hladný, nervózny. Pri nakrúcaní som však zrazu videla dieťa, ktoré pôsobilo ako z inej planéty.

A správalo sa tak nie počas jednej návštevy, ale po celý rok – počas telefonátov, obhliadok, nakrúcania. Zdalo sa mi to ako niečo neskutočné. Detský psychológ by mi možno teraz povedal, že práve toto všetko je dôkazom, že tam niečo nie je v poriadku, ale…

Faktom je, že Miško vo filme má všetko vopred nalinajkované a že musí dodržiavať pravidlá hry od rána, až kým nejde večer spať. Nevie, čo je to odchýliť sa od režimu, vzbúriť sa voči rodičom, lebo nič iné nepozná. Prečo by mal potom z tejto roly vystúpiť pred filmármi?

No dobre, ale v troch až štyroch rokoch predsa deti mávajú prirodzené obdobie vzdoru. Môj syn v jeho veku bol schopný vyrobiť scénu aj v hypermarkete, a to len preto, že si žiadal svoj obľúbený nápoj.

Veď práve. Prekvapilo ma, že Miško neprejavoval čosi také prirodzené ako vzdor.

Mňa naozaj fascinovali aj samotní rodičia. Ja by som v takom tempe žiť nemohla. Z nakrúcania som domov chodila totálne hotová, oni stále vládali. V istej chvíli som už vážne nevedela, čo si o tom všetkom myslieť. A taký je aj film – ambivalentný. Nedávno mi dokonca prišli rôzne „hejty“ v zmysle, že som krava a že načo nakrúcam filmy, keď si o tej téme nič nemyslím.

Pravdou je, že váš film vôbec neposkytuje odpovede. Podľa mňa sa vám však podarila skvelá vec – film rozprúdil obrovskú diskusiu o výchove detí. Tá je možno ešte zaujímavejšia ako samotný film. Čo viac si môžete želať, než že si ľudia začnú klásť otázky?

To je super. Ja som totiž predpokladala čosi iné: ten film je pomalý, artový, určený pre menšinového diváka. Bola som presvedčená, že týždeň po premiére zapadne, že v Česku nebude nikoho zaujímať, tobôž, ak je o rodine zo Slovenska. Keby som do toho šla so zámerom rozprúdiť diskusiu o výchove detí, natočím úplne iný film.

Ľudia to riešia, lebo všetci rodičia sú citliví na výchovu svojich detí. Film im zrazu umožňuje ukazovať prstom na konkrétnu rodinu, ktorá to podľa nich preháňa. Zároveň si mnohí uvedomili, že by sa svojim deťom mohli venovať viac. Nemusí to zájsť do extrému ako vo filme, ale predsa. A to mnohých hnevá, lebo to v nich vyvolalo výčitky svedomia.

Presne toto sa mi stalo so zvukármi filmu, ktorých bolo viac. Vždy, keď nastupoval nový, cestou vo vlaku som mu vysvetľovala, o čom nakrúcame a ako to v tej rodine vyzerá. Každý z nich reagoval, že to sú magori, že sú trafení, šialení.

O pár dní však volali domov svojim manželkám a pýtali sa ich, prečo ich deti ešte nevedia to či ono, a či by predsa len nemali pracovať menej, aby sa spolu mohli viac venovať deťom. V tej chvíli mi bolo jasné, že chcem urobiť film práve s týmto vyznením.

Mňa na tom filme neprekvapilo to, že Miško celé dni trénuje hokej, behá do schodov, dribluje s loptou, posilňuje, hrá na klavíri, učí sa jazyky, dokonca trénuje ešte aj na dovolenke, kým iné deti okolo neho sa hrajú. Zaskočilo ma skôr to, že v čase nakrúcania nemal žiadnych kamarátov ani koníčky. 

Vidím to podobne ako vy. Miškova sociálna izolácia bola skutočne veľká. Jeho rodičia argumentovali, že nechceli, aby sa na ňom odrážali aj iné vplyvy. Lenže to platilo v roku, keď sme nakrúcali. Dnes nemám pocit, že by tým bol nejako poznamenaný, hoci je obklopený deťmi.

vod?

Začal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Rodičovstvo

Rozhovory

Kultúra, Rodina a vzťahy, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie