Denník N

Bolí duša viac ako telo? Trápenie a tápanie v poviedkach Claudie Piñeirovej

Zbierka argentínskej autorky je vyváženým mixom smutných aj trpkých príbehov nešťastníkov, ktorí svoje problémy riešia vyhrotene.

Zaspávalo sa im veľmi ťažko. V novom byte s tenkými stenami hľadeli na strop a rozmýšľali, čo sa za posledné mesiace udialo. Takmer nič si nepovedali, po smrti syna sa ocitli v iných svetoch. Keď ich napokon zo zúfalstva prepadol spánok, zobudili ich čudné zvuky pripomínajúce detský plač. Boli to vzlyky ich mŕtveho dieťaťa alebo narieka niekto u susedov?

Argentínska autorka Claudia Piñeiro vo svojej poviedke Dočasný podnájom približuje manželský pár, ktorý sa po strate syna presťahuje do nového bytu. Ani tam však nenachádza pokoj. Plač sa v noci zintenzívni a naháňa strach hlavne Natalii. Čo s tým môže urobiť? Ovládne zvedavosť a nechá to tak alebo nakukne do bytu, kde sa dvere takmer nikdy neotvárajú?

Príbeh so znepokojivou atmosférou je zo zbierky poviedok Kto z nás (Artforum, 2021, preklad Barbara Sigmundová). Vystupujú v nich na prvý pohľad čudáci, ktorí sa však do zvláštnych situácií nedostali vlastným pričinením. Zatlačili ich tam okolnosti alebo nepriaznivé podmienky v detstve. Niektoré situácie nám môžu byť známe, o iných sme aspoň počuli.

Argentínska autorka je totiž natoľko hodnoverná, že aj v krátkych poviedkach, ktoré majú len dve strany, dokáže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie