Denník N

To, že ženy sú globálne chudobnejšie ako muži, je známa vec. Viac ich zasahuje aj digitálna chudoba

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Tak ako sa ženám celosvetovo dostáva menej vzdelania, zaostávajú aj v získavaní digitálnych vedomostí a zručností.

Asi nebude prekvapením, že ženy majú obmedzenejší prístup k internetu ako muži, menej vlastnia mobilné telefóny aj smartfóny, na ktorých by mohli byť online, a že tento rozdiel je oveľa výraznejší v chudobnejších krajinách (čo je prakticky takmer celá Ázia, Latinská Amerika a veľká časť Afriky) s nižšími osobnými príjmami.

OECD v roku 2018 uviedla, že smartfón globálne vlastní o 200 miliónov menej žien ako mužov a internet využíva o 12 percent viac mužov ako žien. Ak aj ženy smartfón majú, používajú ho menej ako muži na surfovanie na internete alebo majú k dispozícii len lacnejšie balíčky služieb.

Dôvodom je nižšia kúpna sila žien, to, že v niektorých tradičných krajinách je prioritou to, aby mal mobilné zariadenie a prístup k internetu živiteľ rodiny – teda muž, slabá infraštruktúra a občianska vybavenosť, ktorá spôsobuje, že napríklad chudobnejší ľudia nemajú ani možnosť pripojiť sa bezplatne k internetu vo verejných knižniciach či komunitných centrách, ale aj obavy žien o bezpečnosť v online priestore.

Digitálna chudoba

Stav, keď človek nemá možnosť alebo znalosť pripojiť sa na internet alebo vlastniť zariadenie, ktoré by mu umožnilo pripojenie, sa označuje aj ako digitálna chudoba. Zväčša sa prejavuje v istých segmentoch populácie – napríklad medzi seniormi, zdravotne znevýhodnenými, chudobnými a častejšie medzi ženami ako mužmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie