Denník N

Dunajská Streda zostane posledná v zelenej farbe. Na väčšine Slovenska sa už neočkovaní bez testu nedostanú do reštaurácie (+ platné opatrenia)

Desať okresov má pozitivitu testov vyššiu ako 15 percent. Pozitívny je tak každý siedmy testovaný.

Aj keď počty ľudí infikovaných koronavírusom aj počty hospitalizovaných výrazne rastú, žiadny okres sa zatiaľ nedostal do najprísnejšej čiernej farby covid automatu. Počet okresov v bordovej, teda druhej najprísnejšej fáze sa rozšíril od minulého týždňa o Starú Ľubovňu.

Vyplýva to z nového rozdelenia okresov podľa farebnej škály covid automatu, ktoré v stredu schválila vláda s platnosťou od pondelka budúceho týždňa.

Ubudne však zelenej farby, ktorá je spojená s najvoľnejším režimom. Tento týždeň ju mali štyri okresy, od pondelka už zostane len jediný – Dunajská Streda. Poltár, Pezinok a Medzilaborce sa preradia do druhej najvoľnejšej oranžovej farby, ktorá tak bude pokrývať 34 okresov. Najviac, 39 okresov bude v červenej farbe.

V bordovej farbe zostanú Bardejov, Krupina, Rožňava a Skalica a pribudla Stará Ľubovňa. Podľa pravidiel covid automatu by tam už mal platiť obmedzený pohyb po 21. hodine, vláda však neprijala núdzový stav, ktorý je potrebný na zákaz vychádzania. Minister zdravotníctva len požiadal starostov a primátorov, aby večerné vychádzanie obmedzili prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia. Ním môžu samosprávy obmedziť napríklad aj otváracie hodiny podnikov alebo hromadné podujatia.

Oproti predchádzajúcemu týždňu stúpol počet

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie