Denník N

Cítime sa ako pred vojnou, hovorí psychologička na gymnáziu. Očakáva, že táto generácia bude mať problém sústrediť sa

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Školské psychologičky na Bilingválnom gymnáziu C. S. Lewisa v Bratislave sa v máji a júni nezastavili. Stávalo sa, že k psychologičke Hane Šándorovej prišlo za jeden týždeň päť nových klientov – mladých ľudí, ktorých trápili psychické problémy. Teraz sa cítia ako pred vojnou. „Musíme šetriť sily, pretože ešte nevieme, čo nás čaká a ako dlho budeme musieť byť deťom nonstop k dispozícii.“

Šándorová vysvetľuje, že deti trápili depresie, sociálne úzkosti či poruchy príjmu potravy, mnohé berú antidepresíva. Práve depresie bolo ťažké odhaliť – rodičia nevedeli rozlíšiť, kedy je dieťa len lenivé a kedy ide už o vážnejší problém. Podľa psychologičky sú určite na Slovensku deti, ktoré nemajú školského psychológa, trápia sa, ale rodina ich iba považuje za lenivých.

Deti majú za sebou už skoro dva školské roky, z ktorých veľkú časť strávili doma. Ako sa cítia teraz, na začiatku ďalšieho školského roka, keď opäť pribúdajú nové prípady covidu? 

Prežívajú to rôzne. Sú takí, ktorí sú veľmi radi, že sa škola otvorila. No zároveň sú v obavách z toho, ako dlho zostane otvorená. Potom je nemalá skupina detí, ktorí si zvykli na život v online priestore a je pre ne ťažké zaradiť sa do bežného života. A potom sú deti s väčšími problémami, s ktorými sa stretávam najviac. Buď ich problémy začali v lockdowne a teraz ťažko prežívajú návrat, alebo sa im až po návrate do školy rozbehla sociálna úzkosť, strach byť medzi spolužiakmi, zmena vzťahov. Sú vo veľmi neľahkej pozícii.

Prejavil sa nejaký typ problému u väčšieho počtu stredoškolákov? Alebo je to skôr menšina? 

Pozerala som si štatistiky z USA, kde sa ukázalo, že nástup depresií a úzkostí je v tejto vekovej kategórii nepomerne vyšší, ako je normálny nárast v populácii. V školskej praxi to pociťujem. Keď sme sa vrátili do školy po druhej vlne v máji, nezastavili sme sa až do konca školského roka. Sme tím zložený z dvoch psychologičiek a špeciálnej pedagogičky – nonstop sme sa venovali deťom s problémami. Bola to enormná záťaž a zdá sa mi, že sa to znova rozbieha.

Čo znamená, že ste sa nezastavili? 

Neustále k nám prichádzali noví študenti s prosbou o konzultáciu. Stalo sa, že som prijala päť nových klientov za týždeň, teda žiakov z našej relatívne malej školy.

Aké problémy mladých ľudí po druhej vlne trápia? 

Rôzne. Rozbehli sa poruchy príjmu potravy, čo avizujú už psychiatri z nemocnice na bratislavských Kramároch, ktorí pozorujú veľký nárast týchto diagnóz. Potom sa u detí ukázali rôzne depresívne stavy. Doteraz mali koníčky, život ich bavil, a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Koronavírus

    Školstvo

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie