Denník N

Špekuluje sa, či ich vlastne treba. Ronaldo a Messi znamenajú pre nové kluby aj taktickú dilemu

Foto - TASR/AP, koláž - N
Foto – TASR/AP, koláž – N

Letné prestupové obdobie prinieslo prestupy dvoch hráčov, ktorí patria k najlepším v histórii. Lionel Messi z Barcelony odišiel do Paríža Saint-Germain. Cristiano Ronaldo sa po pôsobení v Reale Madrid a Juventuse vrátil do Manchestru United.

Messi aj Ronaldo sú rozdielovými hráčmi, ktorí prekonávajú rekordy a prinášajú do hry úplne inú dimenziu. Napriek tomu sa špekuluje, či ich vlastne PSG, respektíve Manchester United, potrebujú.

Messi a Ronaldo totiž dokážu sami rozhodnúť akýkoľvek zápas, ale zároveň znamenajú aj problém z hľadiska taktiky, ktorý treba riešiť.

United nevyhral Premier League od sezóny 2012/2013, ale viacerí experti na futbalovú taktiku – napríklad Jonathan Wilson – argumentujú, že práve Ronaldo nie je riešením jeho taktických problémov.

United totiž v posledných sezónach nefungoval najmä stred poľa. Tím mal preto problém najmä pri rozohrávke proti súperom so zabezpečenou obranou, ale aj z hľadiska celkovej rovnováhy. Nedostatok tzv. „deep-lying midfielders“, čiže v podstate defenzívnych záložníkov a „osmičiek“, investícia do Ronalda nevyrieši.

Manažér Ole Gunnar Solskjaer na týchto dvoch postoch využíval najmä Brazílčana Freda a Škóta Scotta McTominaya,  prípadne Srba Nemanju Matića. Tí sú kvalitnými hráčmi, ale alternatívy ostatných kandidátov na majstrovský titul vyzerajú lepšie.

Paula Pogbu sa snažil posúvať skôr na ofenzívnejšie posty, aby mal čo najmenej defenzívnych povinností.

Príchod Ronalda zálohe nepomáha – znamená väčšiu konkurenciu v útoku. Solskjaer má okrem neho na výber Edinsona Cavaniho, Anthonyho Martiala, Marcusa Rashforda, Masona Greenwooda a aj ďalší letný nákup Jadona Sancha z Borussie Dortmund. Títo hráči v podstate bojujú o tri voľné posty.

Solskjaer sa samozrejme spolieha aj na Bruna Fernandesa, ktorého v minulej sezóne používal na poste „falošnej deviatky“. United teda musí nájsť priestor pre minimálne troch kvalitných ofenzívnych hráčov, ktorí majú radi voľnosť – Pogbu, Fernandesa a Ronalda.

Cristiano Ronaldo s Brunom Fernandesom. Foto – TASR/AP

Tím nad hráčom?

To, ako by to mohlo na ihrisku vyzerať, bolo vidieť napríklad aj v minulotýždňovom ligovom zápase United proti West Hamu United. Solskjaer sa trojicu rozhodol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Lionel Messi

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie