Denník N

Ani netušíte, ako blízko vás zomierajú utečenci, hovorí autor projektu Necropolis

Foto - nitrafest.sk
Foto – nitrafest.sk

Režisér Arkadi Zaides predstaví na Divadelnej Nitre virtuálny projekt, ktorý mapuje obete utečeneckej krízy. Informácie o nich zbierali aj na Slovensku.

Zadefinovať identitu režiséra Arkadiho Zaidesa nie je jednoduché. Narodil sa v sovietskom Bielorusku v židovskej rodine, emigroval s ňou do Izraela a dnes žije v Paríži. Projekt Necropolis, ktorého je spoluautorom, sa zaoberá tými, ktorí o svoju identitu prišli. Utečencami, ktorí zahynuli v Európe, často nemajú ani meno a sú len číslom na hrobe. Divákov na festivale Divadelná Nitra zoberie do virtuálneho miesta duchov na miesta, kde sú obete utečeneckej krízy pochované. S organizáciou UNITED vytvorili vlastnú databázu. V Nitre predstaví jej aktualizovanú verziu, ktorá si uctí aj tých, čo zahynuli v našej krajine a jej blízkom okolí.

Narodili ste sa v sovietskom Bielorusku. Na čo si pamätáte ako dieťa?

Pamätám si časti reality, ktoré boli zafarbené upadajúcim sovietskym režimom na jednej strane a na tej druhej černobyľskou katastrofou, ktorá nás veľmi ovplyvnila. Žili sme sme veľmi blízko Černobyľa. A potom, samozrejme, aj to, že sme boli židovská rodina žijúca v Sovietskom zväze. Tiež to malo nejaké dôsledky – ako sa na nás pozerali. Rodina zľahka cítila antisemitizmus. Objavovali sa nejaké komentáre, pocitovo som to vnímal. Mal som tam však veľmi dobrého kamaráta.

Sledujete ešte, čo sa deje v Lukašenkovom Bielorusku, ktorý svoju krajinu akoby vrátil do sovietskych čias?

Sledujem, deje sa to všetko vo vlnách. Vnímam zhoršovanie sa situácie na viacerých miestach sveta.

Váš projekt Necropolis je o hľadaní dôstojnosti pre tých, ktorý často pre ignoranciu štátov zahynuli na ceste do Európy. S krízou v Afganistane sa znovu oveľa viac hovorí o utečeneckej kríze. V jej dôsledku vidíme napätie medzi Francúzskom a Anglickom, pri vodách Líbye a s migrantskou kartou hrá dokonca aj Lukašenko. Zdá sa, že váš projekt bude ešte veľmi dlho aktuálny.

Neviem to úplne oddeliť od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Migrácia

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie