Denník N

Inštruktori ich chytali za stehno a radiacu páku prirovnávali k penisu. Lektorka sebaobrany radí, čo robiť, keď to zažijete

Ilustračné foto – JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Keď česká lektorka sebaobrany Jasmína Houdek pred pár dňami zdieľala na Instagrame niekoľko negatívnych recenzií autoškôl, kde ženy písali o sexuálnom obťažovaní zo strany inštruktorov, v priebehu pár minút jej prišli stovky správ od ďalších žien. Niektoré aj v slovenčine.

Mnohé ženy opisovali, ako ich inštruktori počas jazdy chytali za stehno, komentovali ich jazdu oplzlými poznámkami a sexuálnymi narážkami. Prišlo aj niekoľko ohlasov od mužov, ktorí sa najčastejšie stretávali s posmeškami, napríklad že „šoférujú ako baba“.

Podľa Jasmíny Houdek z ohlasov jednoznačne vyplýva, že mnohí nevhodné správanie inštruktora tolerovali, lebo to chceli mať rýchlo za sebou. „Jednoducho chceli vodičák, tak to radšej vydržali,“ hovorí lektorka. Mnohé ženy jej však priznali, že pod vplyvom negatívneho zážitku z autoškoly dodnes nešoférujú.

Čakali ste, že negatívnych skúseností bude až toľko?

Na našom Instagrame otvárame rôzne témy, ktoré sa týkajú obťažovania, šikany a sebaobrany. Keď sme zdieľali printscreeny referencií autoškôl, ktoré opisovali obchytkávanie, ponižovanie a oplzlé poznámky, takmer sa nám zrútil Instagram. V priebehu pár minút nám prišli stovky reakcií a pokračovalo to niekoľko dní. Prekvapilo nás nielen to množstvo, ale aj to, že nemálo reakcií opisovalo minimálne priestupkové konanie, ak nie regulárne trestné činy.

Bolo zrejmé, že je to veľká téma, veľké tabu, ktoré je potrebné zlomiť. Obťažovanie v autoškole je systémový problém a musí sa okamžite riešiť. Pravdepodobnosť, že aj vaše dcéry zažili alebo zažijú obťažovanie od inštruktorov v autoškole je, bohužiaľ, vysoká.

„Celá moja autoškola bola plná sexuálnych poznámok, prirovnávanie radiacej páky k penisu, vraj sa takto k penisu správať nemôžem, musím jemne. Pri každej malej chybe ma zvozil… Študujem fyziku, na autoškole som bola tesne pred odchodom na vysokú školu, pri banálnych chybách som dostala vynadané, aká som hlúpa, že také blbé dievčatá na dobré školy neberú, čo si to nahováram ísť študovať fyziku. Pán bol v našom meste obľúbeným inštruktorom pre svoj ‚humor‘, mne to, bohužiaľ, vtipné neprišlo, dnes mi príde skôr smutné, že toto bolo u nás považované za normálne správanie.“

„… môj inštruktor mi hovoril naozaj hnusné veci, napríklad keď som sa na druhej jazde zle rozbehla, povedal mi, že ak budem robiť toto, tak mi povie, aby som išla do lesa a tam ma znásilní. Robil si takýmto spôsobom srandu. Keď som mu po ďalších dvoch jazdách povedala, že mi to prekáža, viac-menej prestal. Už od začiatku ma počas jázd chytal za stehno a plácal ma po ňom – s tým neprestal.“

„Skúšku som urobila, ale (komisár) zakončil to tým, že by mi mali prestať rásť prsia a skôr to dať do výšky, aby som cez palubovku niečo videla.“

(z ohlasov, ktoré prišli na instagramový profil Moderní sebeobrana)

Nemusí ísť nevyhnutne o sexuálne obťažovanie, ale aj o aroganciu, nepríjemné poznámky, rodové stereotypy, napríklad že „ženy nepatria za volant“. Týka sa tento problém len žien, alebo nepríjemné poznámky na svoju adresu zažívajú aj mladí muži?

Sexuálne obťažovanie v autoškole sa týka predovšetkým žien. U mužov sa zase vyskytujú iné skúsenosti. Často sa napríklad opakoval posmešok „jazdíš ako baba.“ No jeden z našich študentov sa musel ohradiť aj voči správaniu ženy – lektorky, ktorá ho zvádzala.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie