Denník N

Pingpong s ľuďmi na poľsko-bieloruskej hranici. Lukašenko sem vozí migrantov, Poliaci ich vracajú, štyria zomreli

Ženy z Afganistanu pri poľskej dedine Usnarz Gorny, ako ich odfotili ešte v auguste novinári, keď tam ešte mohli ísť. Foto - tasr/ap
Ženy z Afganistanu pri poľskej dedine Usnarz Gorny, ako ich odfotili ešte v auguste novinári, keď tam ešte mohli ísť. Foto – tasr/ap

Zákon porušuje podľa Amnesty International aj Poľsko, ktoré migrantov vytláča späť do Bieloruska. Novinári tam majú zákaz prísť.

Napätie na hraniciach medzi Bieloruskom a Poľskom má prvé obete. V pondelok poľskí predstavitelia oznámili, že objavili na poľskej strane hranice telá troch migrantov. Išlo o mužov vo veku od približne 20 do okolo 40 rokov, pôvodom z Iraku. Ich totožnosť však ešte nebola známa.

Navyše na druhej strane hranice podľa Poliakov zomrela jedna žena.

Poľsko, Litva aj Lotyšsko obviňujú bieloruský režim prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že cielene vozí migrantov do Bieloruska a pomáha im dostať sa na územie svojich susedov. Chce tak podľa nich migračnou vlnou destabilizovať situáciu nielen v týchto krajinách, ale zrejme aj v celej Európskej únii.

Ešte v máji Lukašenko sľuboval, že otvorí hranice pre nelegálnych migrantov a pašerákov drog, aby si ich krajiny EÚ „chytali sami“. Mala to byť jeho odpoveď na sankcie, ktoré štáty EÚ zaviedli po zmanipulovaných minuloročných voľbách a tvrdo potlačených protestoch.

Ako prvá Litva

Vlna migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorým dávajú bieloruské úrady turistické víza a následne im pašeráci (prípadne samotné bieloruské úrady) pomáhajú prejsť hranice k susedom, ako prvú zasiahla Litvu. V júli cez hranice chodili desiatky migrantov denne.

Celkovo do augusta prišlo do malej Litvy vyše 4-tisíc nelegálnych migrantov, 55-krát viac ako v roku 2020. Tábory boli preplnené a ľudia sa búrili voči novým, ktoré mali postaviť pri ich domovoch.

„Na začiatku dovolila Litva migrantom vstúpiť na svoje územie. Posielali ich do provizórnych kempov na hraniciach. V istom bode v lete ich Litva prestala prijímať a začala ich posielať späť do Bieloruska,“ povedala bieloruská analytička z Globsecu Alena Kudzko.

Litva začala stavať na hranici provizórny plot (do budúceho roku chce na celých 500 kilometrov hranice postaviť riadnu trojmetrovú bariéru). Začala takisto vyjednávať z irackými úradmi a ponúkať stovky eur migrantom, aby sa dobrovoľne vrátili domov.

Vlna sa následne presunula najmä na bielorusko-poľské hranice. Ako uviedla poľská pohraničná stráž, v auguste zaznamenali vyše 3-tisíc pokusov o nelegálny prechod hranice z Bieloruska, v septembri už vyše 4-tisíc. Väčšinou ide o občanov Iraku, ale aj Afganistanu, Sýrie, Somálska či Tadžikistanu.

Ako zomreli

Tri mŕtve telá objavili v pondelok na troch rôznych miestach pri hranici. Jedného muža našli blízko poľskej hranice s Litvou. Išli s ním dvaja migranti, ktorých zadržali, a vďaka nim zhruba vedia, čo sa mu stalo.

Išlo o Iračanov, ktorí prileteli do Minska v polovici septembra. „Po niekoľkodňovom pobyte v hoteli v Minsku ich mali prepraviť za 2,5 tisíca dolárov na osobu na územie Nemecka cez poľské hranice,“ povedal v pondelok podľa onet.pl poľský minister vnútra Mariusz Kamiński. Ako dodal, migrantov priviedli do lesa, kde sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie