Denník N

Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy

Ponuka kaviarní je v súčasnosti plná rozmanitých káv z celého sveta. Ako však zistiť, že vo svojej šálke nájdete naozaj dobre pripravený nápoj z kvalitných kávových zŕn?

V okamihu, keď vstupujete do kaviarne, získavate prvý dojem. Je to dizajnom interiéru, dobre oblečeným a usmiatym personálom alebo vôňou, ktorá sa rozlieha priestorom? Všetky tieto veci určite rozhodujú o tom, či sa na mieste budete cítiť príjemne. Ako však odhalíte esenciu pravej kvality vo svojej šálke? Káva a jej objavovanie môže byť zážitok.

Použitie pákového kávovaru si žiada zručnosť a precíznosť, pretože pred prípravou kávy je potrebné nastaviť si alebo skontrolovať množstvo faktorov, ako sú objem vody, množstvo kávy, teplota, čas a tlak, pri ktorých prebehne extrakcia. Zároveň je potrebné venovať pozornosť mletiu kávy.

Kvalita na pohľad

Najprv si všimnite vzhľad kávy. Aká je pena, tzv. crema na povrchu? Je hrubá, hustá a súvislá alebo rýchlo zmizne? Arabica má tenšiu, ale pružnejšiu cremu, ktorá sa po odpití znova uzavrie na hladine, kým pena robusty je vo všeobecnosti redšia, ale vyššia a menej odolná.

Teraz nasleduje ten najdôležitejší a najvzrušujúcejší okamih – naplno sa ponorte do arómy a samotnej chuti kávy. Sledujte jednotlivé odtienky vône a celú paletu chutí. Nachádzate kyslasté, horkasté alebo skôr sladké tóny? Je chuť jemná alebo intenzívna? Ak ste si objednali cappuccino alebo iný druh mliečnej kávy, môžete  posúdiť mliečnu penu. Mala by byť krémová, kompaktná, bez viditeľných bubliniek a naozaj trvácna. Taká, že vám z nej doslova ostanú mliečne fúzy.

Takúto príležitosť k degustácii vám ponúkajú aj nové kaviarne Shell Café, ktoré nájdete na svojich cestách po Slovensku. Na vybraných staniciach Shell vám pripravia kávu na pákových strojoch. Tie využíva vyškolený personál, aby sa dosiahla výnimočná chuť čerstvo namletej kávy. Všetky kávovary sú dôkladne čistené, pretože nečistota stroja sa okamžite prejaví na chuti a kvalite kávy. Novú kávu Shell Café so širokou ponukou rôznych typov kávy od klasického espressa po ochutené latté však nájdete na každej čerpacej stanici Shell na Slovensku.  Naučte sa s nami rozoznávať kvalitnú kávu nielen podľa chuti.

Kroky k dokonalej chuti

Každá z dvoch špeciálne namiešaných káv Shell Café ponúka iný zážitok. 100 % Arabica dosahuje intenzívnu karamelovú chuť vďaka tmavému praženiu a Espresso zmes s čokoládovou chuťou sa zase rodí prostredníctvom stredného praženia. Stupeň praženia ovplyvňuje nielen špecifickosť chutí, ale aj obsah kofeínu v šálke – čím dlhšie sa káva praží, tým menej ho obsahuje. Takže stredne pražené Espresso s obsahom robusty sa hodí skôr ako doobedné povzbudenie a intenzívne pražená 100 % Arabica vás zase vyladí do poobednej pohody a primeranej aktivity. Obidva druhy kávy Shell Café sú pražené v špičkovej holandskej pražiarni Pelican Rouge.

Poctivý pôvod

Kávy Shell Café majú navyše certifikát Rainforest Alliance, pretože na výslednú chuť kávy majú okrem praženia vplyv výber a mletie zŕn. Označenie znamená, že káva Shell vznikla spôsobom šetrným k životnému prostrediu a ľuďom, ktorí v ňom žijú a pracujú. To vylučuje neetické postupy pri pestovaní a spracúvaní kávy vrátane použitia chemikálií.

Poctivý výber zŕn zároveň znamená, že v balení kávy nenájdete nerovnomerne upražené, popraskané, polámané alebo dokonca pokazené zrná, čo sú jasné indikátory nekvality. Zároveň akosť kávy chráni už samotný obal, ktorý by mal byť vzduchotesne uzavretý s jednosmerným ventilom, vypúšťajúcim arómu von, ale brániacim prístupu vzduchu. Káva si zachováva svoju kvalitu najdlhšie pri stabilnej, skôr nižšej teplote, pri absencii vlhkosti a vzduchu.

Skrátka, dobrá káva má všetky vlastnosti vyšperkované a vašou úlohou je ich postupne odhaliť. Príprava, ale aj pitie kávy je zážitok a my sme radi, že vám ho na čerpacích staniciach Shell môžeme dopriať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie