Denník N

Teraz je čas zrušiť generálnu aj špeciálnu prokuratúru

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nahradenie netradičného systému dvoch prokuratúr tradičným demokratickým systémom štátneho zastupiteľstva je najlepšia cesta z krízy.

Autor je predsedom strany Dobrá voľba

Lipšic alebo Žilinka? NAKA alebo inšpekcia? Tím alebo antitím? Siska alebo antisiska? Jedni veria jednej verzii, druhí zas druhej verzii. A najväčšia skupina ľudí na Slovensku už neverí nikomu.

Samozrejme, pravda existuje. Raz sa ju dozvieme. Rovnako však v celom tomto predstavení existujú osobné motívy, či už sú ušľachtilé, alebo zavrhnutiahodné. Vláda síce neskoro, ale predsa prostredníctvom bezpečnostnej rady štátu uznala, že ide o vážnu krízu. Neprajník by povedal, že precitli až vtedy, keď sa im „vojna“ medzi bezpečnostnými zložkami štátu úplne vymkla spod kontroly.

Historická príležitosť

Dajme na chvíľu bokom ukazovanie prstom na vinníkov. Podstatná otázka znie, či sa táto kríza stane využitou príležitosťou alebo opäť zrecyklujeme známy povzdych: chceli sme to urobiť lepšie, ale dopadlo to ako vždy.

Jedna neopakovateľná príležitosť sa doslova ponúka. Bude lakmusovým papierikom, či vôbec existuje úprimný záujem opraviť systémovú chybu, že na Slovensku máme de facto dve prokuratúry.

Niektorí dlhodobo tvrdia, že už jedna je priveľa, pretože je to pozostatok komunistického režimu. Neopravili sme ho, lebo každej vláde doteraz prokuratúra tak nejako vyhovovala.

Iní sa nadchýnajú súčasnou „akčnosťou“ špeciálnej prokuratúry a úplne ignorujú skúsenosť, že tento úrad bol prostredníctvom bývalého šéfa – čerstvo odsúdeného na 14 rokov väzenia – počas uplynulého desaťročia chorým prvkom systému.

A úplne ma dorazilo, keď som od istého univerzálneho vládneho výmyselníka celosvetových zlepšovákov a tohto času organizátora štátneho rozpočtu započul úvahu, že vraj treba „vykolíkovať“ priestor pre generálnu a pre špeciálnu prokuratúru.

Omyl. Netreba nič vykolíkovať, ale zrušiť. Jednu aj druhú prokuratúru.

Riešením môže byť štátne zastupiteľstvo

Kde je komisia, kde sú hlasy a kde sú ambície, ktoré tu zaznievali dlhodobo, aby sme konečne nahradili sovietsky model prokuratúry obvyklým systémom štátneho zastupiteľstva? Kde je triviálne poznanie a skúsenosť, že konkurenčné boje medzi bezpečnostnými orgánmi štátu sa dejú aj v najlepšej spoločnosti – aj tam, kde majú len ušľachtilé úmysly, aj tam, kde fungujú dobre a spoľahlivo? Prečo sa zrazu vládni „reformátori“ boja priznať si, že dve prokuratúry vedľa seba bol politický a propagandistický výmysel, ktorý sa neosvedčil? A prečo si myslíme, že akurát teraz po ďalších záplatách začne fungovať?

Aby bolo jasné: toto nie je volanie po odstránení jedného alebo druhého prokurátora z funkcie. Ale riešením nesmie byť ani nejaká pozičná hra s kompetenciami. Žiaľ, vzťah oboch vrchných prokurátorov už má črty osobnej nevraživosti. Ale riešiť spor tým, že medzi kohútov postavíme nepriepustnú stenu, aby si navzájom nemohli zasahovať do práce, je absurdná a chorá predstava.

Nahradenie netradičného systému dvoch prokuratúr tradičným demokratickým systémom štátneho zastupiteľstva je jednoznačne najlepšia cesta, ako von z tejto krízy a ako môže vláda zanechať do budúcnosti dobré a trvalé systémové riešenie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie