Denník N

Katarína Strýčková: Nehľadám univerzálne odpovede. Ženská skúsenosť je skvelá v tom, že v nej vidíme našu rozmanitosť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Katarína Strýčková ako odborníčka na diplomatický protokol a etiketu bola pri návštevách členov kráľovských rodín aj pri prezidentských inauguráciách a hovorí, že vrchol kariéry už má vďaka tomu za sebou. Svoju pozornosť tak mohla presmerovať na rozhovory s inšpiratívnymi ženami z rôznych sociálnych vrstiev aj profesií. Za posledné tri roky nahrala vyše 150 podcastových rozhovorov, ktorých výber vychádza v knižnej edícii Denníka N pod rovnomenným názvom V ženskom rode.

V knihe je tridsať rozhovorov. Aký kľúč si zvolila pri ich výbere?

Bolo to podobne náročné, ako keby ste sa niekoho spýtali, ktoré dieťa má najradšej. Alebo ktorá postava z beletrie mu najviac priľnula k srdcu. Hľadala som ženy, ktorých posolstvá, príbehy, inšpirácia, čo z nich ide, majú v sebe niečo nadčasové bez ohľadu na to, či som rozhovor robila pred tromi rokmi alebo pred týždňom. To bol hlavný kľúč. Najskôr som vybrala asi päťdesiat rozhovorov, potom sa to číslo znižovalo a znižovalo, a keď ich bolo okolo tridsať, usporiadali sa ako také dieliky puzzlí a vytvorili príbeh podporený aj radením rozhovorov. Na konci som cítila, že takto to má byť.

Prekvapilo ma, že rozhovory s prezidentkou alebo s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou sú až na konci.

Ja som si v prvom rade nikdy nemyslela, že raz k nejakej knihe dospejem, nebol to môj zámer, no keď som vnútorne „naciťovala“, o čom by kniha mala byť, prirodzene som usúdila, že na začiatku musí byť otázka, čo pre mňa znamená byť ženou vo svete, v ktorom žijem. Či sa do nejakej miery bojím, ako vnímam slovo feminizmus a ako sa mi ukladá moja ženská skúsenosť, spolupatričnosť s inými ženami, s ktorými v tejto spoločnosti žijem. Čiže prirodzene som tú občiansko-politickú skúsenosť zaradila až na koniec. A zhodou okolností práve podcast s Evou Borušovičovou, ktorým sa kniha začína, bol úplne prvý, ktorý som pred tromi rokmi nahrala.

Katarína Strýčková pri nahrávaní podcastu s právničkou Luciou Berdisovou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ženy, s ktorými si sa zhovárala, sú veľmi rôznorodé, čo sa týka veku, profesie, zázemia – editorka, učiteľka, vedkyne, omama, političky… Kladieš každej tie isté otázky, z ktorých vzíde nejaká univerzálna ženská skúsenosť, alebo pri každej jednej volíš úplne iný prístup?

Skôr to druhé. Každá žena je pre mňa špeciálna osobnosť, na každej ma zaujme niečo iné. Poslucháči a poslucháčky, ktorí môj podcast poznajú, vedia, že v závere dávam otázky, ktoré sa dosť často opakujú. V nich hľadám tú spoločnú výpoveď. Sú to otázky typu „Čomu veríte?“, „Čo pre vás znamená slovo láska?“ alebo „Čím by ste chceli byť, keby ste neboli tým, čím ste?“.

Vždy sa snažím k žene priblížiť tak, aby sa mi otvorila a bola ochotná rozprávať práve o tom svojom príbehu. Nehľadám univerzálne odpovede. Myslím si, že ženská skúsenosť je skvelá v tom, že aj v nej vidíme našu rozmanitosť, to, čo každý človek, každá žena, do ľudského kaleidoskopu prináša. Môj modus operandi je, že sa s každou snažím hovoriť podľa toho, čo z nej cítim. To je pre mňa dôležité.

Objavila sa ti v tých desiatkach rozhovorov aj nejaká univerzálna ženská skúsenosť, ktorá sa opakuje?

Áno, musím povedať, že veľmi často. Ešte predtým, ako rozhovor začnem robiť, mi veľa žien najskôr položí otázku,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Knihy

Rozhovory

Životy žien

Kultúra, Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie