Denník N

Divadlo snov vzniklo na mieste, ktoré inšpirovalo Marxa aj Engelsa. Príbeh United je však spojený aj s katolicizmom

Old Trafford - ako ho stavali. Foto - wikimedia.org
Old Trafford – ako ho stavali. Foto – wikimedia.org

„Nechajme chudobných a hladujúcich. Dajme si trikrát Zdravas Mária za Nobbyho Stilesa.“

Divadlo pre chlapcov z robotníckej triedy, ktorí snívajú o tom, že sa stanú hrdinami robotníckej triedy. Tak portál Copa90 opísal Old Trafford, štadión Manchestru United, prezývaný aj „The Theatre of Dreams“ (Divadlo snov). Futbal sa na konci devätnásteho storočia stal športom robotníkov a obzvlášť to platilo v Manchestri.

Návrat Cristiana Ronalda a ďalšie udalosti posledných mesiacov však ukazujú, že dnes to už nie je také jednoduché.

Keď sa na jar objavil nápad založenia európskej „Superligy“, fanúšikovia United patrili k jeho najhlučnejším kritikom. Niektorí z nich prišli na Old Trafford a zapríčinili, že sa posunul výkop duelu s Liverpoolom, ktorý sa pre pandemickú situáciu hral bez divákov.

Jeden fanúšik mal transparent: „Futbal: vytvorený chudobnými, ukradnutý bohatými.“ „Superliga“, ktorú podporovala aj americká banka JP Morgan, pod tlakom fanúšikov zlyhala v priebehu pár hodín.

Protesty na Old Trafforde boli pripomenutím toho, ako blízko majú miestni k futbalovému klubu. Keď sa po trinástich rokoch do Manchestra vrátil Ronaldo, jeden z najlepších futbalistov histórie, fanúšikovia boli nadšení. Ako však píše Wright Thompson vo veľkom článku pre ESPN, „Ronaldo je osobou aj korporáciou“.

„Manchester je miestom, kde Marx stretol Engelsa a kde Rolls stretol Royca. Vznikol tu komunizmus aj socializmus, rovnako ako globalizácia a voľný trh. Ronaldo spolupracuje s veľkými spoločnosťami ako Tag Heuer, Coca-Cola či Nike. Je až neskutočné, že muž ako Ronaldo príde ako spasiteľ mesta ako Manchester, lebo sily, ktoré ho vytvorili, tiež tlčú jeho staronový domov,“ pokračuje Thompson.

Víťazná mentalita

Futbal sa v posledných dekádach otvoril globalizácii. United už nefandia iba ľudia z Manchestra, ale aj z Kalkaty či Tokia. Futbal, ktorý v dnešnej podobe vznikol v tmavých anglických priemyselných mestách, prešiel obrovskou zmenou. Marx hovoril o náboženstve ako o „ópiu ľudstva“, ale o pár desaťročí sa k nemu do istej miery pridal aj futbal.

Klub, ktorý spravil z Ronalda svetového hráča, vznikol v smogu. Manchester bol mestom, v ktorom sa odohrával dej románu Ťažké časy od Charlesa Dickensa. Ten pri jeho opise používal prívlastky ako „špinavý“ či „chudobný“. V roku 1845 v ňom Friedrich Engels napísal svoju knihu The Condition of the English Working Class in England (Podmienky anglickej robotníckej triedy v Anglicku).

United založili v roku 1878 pod názvom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie