Denník N

Spustenie parkovacej politiky v Bratislave sa odkladá, registrácia sa začne až v decembri, kontrola v januári

Parkovanie v Petržalke. Foto N – Tomáš Benedikovič
Parkovanie v Petržalke. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 24. 9. o 17:30

Spustenie celomestskej parkovacej politiky v hlavnom meste sa odkladá. Bratislavský magistrát sľuboval spustiť nové pravidlá parkovania od 1. októbra tohto roka v prvých troch rezidenčných zónach v Rači, Petržalke a Novom Meste.

To sa však mestu nepodarí. Vedenie mesta v piatok podvečer oznámilo, že pre problémy dodávateľa systému sa registrácia pre prvé zóny posúva až na 1. december a samotná regulácia až na január 2022.

Pôvodne malo mesto nové parkovanie spustiť už na začiatku roka 2021, odkladalo to pre koronakrízu a aj pre zdržanie pri verejnom obstarávaní.

Mesto to vysvetľuje tým, že chce spustiť najmodernejšie systémy a dodávateľ pri tom narazil na integráciu s niekoľkými štátnymi registrami.

„Preto sme sa rozhodli posunúť spustenie registrácií do systému regulovaného parkovania pre prvé tri zóny (Tehelné pole, Krasňany a Dvory 4) na 1. december 2021 a samotnú reguláciu a kontrolu parkovania na január 2022. Od spustenia registrácií tak obyvatelia budú mať dostatok času, kým začnú platiť samotné pravidlá a spustia sa kontroly,“ píše vedenie Bratislavy.

„Toto zdržanie nás mrzí, náš dodávateľ systému, PosAm, síce nedodržal zmluvné termíny, reguláciu parkovania však zavádza mesto a plne si uvedomuje zodpovednosť za posun spustenia,“ vysvetľuje magistrát. „Regulácia parkovania je na jednej strane veľmi nepopulárna, avšak nesmierne potrebná zmena spojená navyše so spoplatnením. Na druhej strane, pre obyvateľov prvých zón, ktoré posledné mesiace pripravujeme, je dôležité, aby prisľúbená zmena a zlepšenie parkovania už prebehli bez komplikácií.“

Základné pravidlá nového parkovania

  • V regulovaných zónach zaplatia domáci obyvatelia 39 eur ročne za parkovanie prvým autom.
  • V tom budú mať aj 100 hodín pre návštevy (pre ľudí odkázaných na osobnú asistenciu 500 hodín ročne pre návštevy).
  • Za ďalších 10 eur ročne dostanú rezidenti právo parkovať dve hodiny denne v iných zónach (ale nie tých s najvyššou tarifou).
  • Za druhé auto zaplatia obyvatelia zóny 150 eur, za tretie 500 eur.
  • Prípadné zľavy môžu poskytovať mestské časti.
  • Rezidenčné parkovné si vybaví len ten, kto má trvalý pobyt v Bratislave.

Prvé zóny sa ešte pripravujú

Nové pravidlá parkovacej politiky spustí mesto v prvých troch zónach: v mestskej časti Rača v lokalite Krasňany, na začiatku Petržalky a v Novom Meste v zóne Tehelné pole, ktoré už nové pravidlá celomestskej parkovacej politiky dlhšie testuje. Táto zóna v Novom Meste má byť však pomerne veľká – od Bajkalskej až po Legionársku ulicu.

Postupne sa majú pridávať aj ďalšie zóny – napríklad v Starom Meste zóna Hlavná stanica – Blumentál.

„Začiatkom budúceho roka by sa mali pridať západné mestské časti: Karlova Ves s lokalitou Dlhé diely, Devínska Nová Ves, Lamač a Dúbravka. Do jari sa má pridať aj Ružinov a v tesnom závese za ním chce ísť aj Vrakuňa,“ povedal primátor Matúš Vallo.

Mapy: Prvé tri rezidenčné zóny Tehelné pole, Krasňany a Petržalka sever

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Parkovanie v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie