Denník N

Rakúski katolíci dávajú nádej aj Slovensku

Láska. Foto - TASR
Láska. Foto – TASR

Katolícky charakter krajiny ešte neznamená, že v nej nemôže prevládať tolerancia.

Rozhodnutie rakúskeho ústavného súdu zrušiť zákaz adopcie detí pre homosexuálne páry je dobrou správou aj pre Slovensko. Ešte lepšou správou je prieskum agentúry Linzer Market-Instituts, podľa ktorého je v Rakúsku 56 percent opýtaných úplne alebo skôr za adopcie detí homosexuálmi (informácia prevzatá od zenyvmeste.sk).

Ľudia sú v tejto veci odvážnejší než ich politici, ktorí sa pravdepodobne boja nátlakových akcií a osočovania odporcov adopcií. To, že by rakúske zákony teraz už mali umožniť adopcie detí homosexuálnymi pármi, paradoxne však zároveň stále nepovoľujú takýmto párom uzatvárať manželstvá, tiež vypovedá skôr o odvahe tamojších politikov.

Táto správa je pre Slovensko dobrá v tom, že máme tiež nádej. Katolícky charakter krajiny ešte neznamená, že v nej nemôže prevládať tolerancia a uznávanie práva slobodnej voľby namiesto tmárstva, intolerancie a snahy vnútiť ostatným svoje predstavy o svete hoci aj zákonom.

Rakúsko určite nie je menej katolícke než Slovensko. U nás pravdepodobne nie je viac skutočných veriacich, viac tu bude maximálne tých, pre ktorých je príslušnosť k cirkvi skôr vecou spoločenskej konvencie než hlbokého presvedčenia, že je jej učenie vo všetkom správne.

Adopcia detí homosexuálnymi partnermi je z troch otázok tá, pri ktorej možno aspoň ako-tak pochopiť obavy iniciátorov nášho februárového referenda. V tomto prípade nejde len o slobodnú voľbu, ale aj o osud detí, ktoré sa samy úplne slobodne nerozhodujú.

Lenže aj to pravdepodobne platí len pri adopcii. Iniciátori referenda nikdy neprišli s relevantným dôkazom, že výchova homosexuálnym párom zvyšuje pravdepodobnosť, že z takýchto detí vyrastú tiež homosexuáli. Inak povedané, že si adoptované deti, až vyrastú, tiež nakoniec nemôžu samy slobodne zvoliť, čím budú.

Ak teda homosexualita nie je vec, ktorú máme v génoch, ale na tom potom opäť nič nezmení to, v akej rodine kto vyrastá. Bez takýchto dôkazov ich hlavný argument zostáva jednoducho len predsudkom.

A navyše, aj keby výchova homosexuálnym párom skutočne týmto spôsobom dieťa ovplyvnila, nie je preň i pre celú spoločnosť stále lepšia výchova hoci aj v takejto rodine, než aby vyrastalo nešťastné v detskom domove?

 

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie