Denník N

Kollár tlačil do popredia tému vojny v polícii, voličov to nezaujíma. Heger dáva najavo, že vie vládnuť aj bez neho

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Kollár sa po zadržaní Pčolinského mesiace zaoberal témou vojny v polícii, podľa prieskumov mu to neprospelo. Pri jeho téme nájomných bytov ho teraz držia v šachu lídri OĽaNO.

Téma údajnej manipulácie vyšetrovaní korupčných káuz a vojna v polícii strane Sme rodina u voličov neprospieva. V posledných mesiacoch sa táto vládna strana čoraz viac sústredila práve na túto oblasť a dostala sa do konfliktu so zvyškom koalície. Výsledok? Sme rodina o priaznivcov skôr prichádza.

Podľa prieskumu agentúry Focus pre reláciu TV Markíza Na telo s Michalom Kovačičom hnutie od augusta prišlo o necelý percentuálny bod a so 6,7 percentami je na tom s popularitou najhoršie za pol roka.

To, čo je dôležité pre členov strany, nemusí zaujímať voliča

„Táto agenda je skôr dôležitá dovnútra strany než navonok. Myslím to tak, že pre voličov nebude kľúčovou,“ hodnotí situáciu riaditeľ Focusu Martin Slosiarik. O situácii v bezpečnostných zložkách sa Sme rodina verejne začala oveľa viac vyjadrovať potom, ako v marci zadržali po obvineniach z korupcie riaditeľa tajnej služby Vladimíra Pčolinského, ktorý bol ich nominantom v Slovenskej informačnej službe.

Aj ďalšie dáta od Focusu potvrdzujú, že výroky o manipulácii policajných vyšetrovaní hnutiu Borisa Kollára nepomáhajú, strana sa tak priblížila tematicky k tomu, čo hlása Smer a Hlas.

Podľa tzv. exit pollu pre televíziu Markíza, čo je veľký prieskum v deň parlamentných volieb (teda vlani vo februári), Sme rodina ľudia volili najmä pre „najlepší program“. To v praxi znamená témy ako výstavba nájomných bytov, exekučnú amnestiu či zrušenie doplatkov na lieky a príspevky rodinám.

Tento dôvod v prieskume spomenulo 27 percent opýtaných. Hneď za tým však nasleduje boj proti korupcii (21-percent), a tak obhajoba obvinených z korupcie a kriminalizovanie vyšetrovateľov NAKA týchto voličov nemusí oslovovať.

Pohľad na štruktúru priaznivcov Sme rodina ukazuje, že ju tvoria až zo 70 percent ženy a veľká väčšina z nich je v produktívnom veku. Najčastejšie sú z vekových kategórií 25 až 34 a 55 až 64 rokov. Voličov z iných vekových kategórií majú pod priemerom.

Koho oslovuje Sme rodina najviac

  • Mierne nadpriemerne boduje u vysokoškolsky vzdelaných ľudí;
  • rovnako i v kategóriách „výkonný odborný pracovník, úradník“ so stredným a mierne vyšším príjmom;
  • najsilnejšiu podporu má v Žilinskom a Banskobystrickom kraji;
  • nedarí sa mu v najväčších mestách Bratislava a Košice.

Hlas by strane Sme rodina dali výhradne voliči súčasných vládnych strán, takže od Hlasu, Smeru či extrémistov od volieb nezobrala Kollárova strana v podstate žiadnych priaznivcov. Tento údaj naznačuje, že mu prospieva v koalícii zotrvávať a nie sa zbližovať s Ficom alebo Pellegrinim.

Nájomné bývanie a paragraf 363

„Kľúčové sú pre nich sociálne témy. Je to vidieť napríklad na téme nájomného bývania a naratívu, ktorý pri tom Boris Kollár používa - že sa vymedzuje voči bohatým, ktorí si byty môžu dovoliť, a že na toto sa on nebude pozerať,“ hovorí o agende Sme rodina analytik Slosiarik.

Sociológ si myslí, že sa Boris Kollár svojím postojom v agende generálneho prokurátora snažil zapôsobiť na voličov tak, „že je to nástroj, cez ktorý sa snaží dosiahnuť lepšie sociálne podmienky pre bežného človeka“.

Táto agenda mu však podľa prieskumov zjavne nevychádza, a tak sa v posledných dňoch vrátil k nájomným bytom a exekučnej amnestii. Tieto témy však nemá pod kontrolou tak, ako by si predstavoval. Narazil s nimi na koaličných partnerov.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič v stredu označil nájomné bývanie a ďalšie témy, o ktorých v posledných dňoch hnutie Sme rodina intenzívnejšie hovorí, len za akúsi zámienku tejto strany. Podstatná je podľa neho debata o paragrafe 363 a o spravodlivosti. „Táto koalícia vznikla preto, lebo ľudia uverili, že zabezpečíme spravodlivosť.“

Pre pripomenutie - bol to práve paragraf 363 v súčasnom znení, ktorý umožnil generálnej prokuratúre pod vedením Maroša Žilinku pustiť pred vznesením obžaloby Vladimíra Pčolinského z väzby. Kollár teraz odmieta zúčastňovať sa so svojou stranou na práci expertnej skupiny, ktorá má nanovo zadefinovať, ako sa bude tento paragraf využívať. Vyhrážal sa už aj odchodom z vlády a partneri mu pri tom nechávajú otvorené dvere a odpovedajú - áno, vládnuť sa dá aj bez Kollára.

Aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) opäť pritlačil na Kollára a v stredu opäť pripustil vládu bez Sme rodina. „Pre mňa je červená čiara spravodlivosť, nikdy neurobím obchod na úkor spravodlivosti.“ Predseda vlády dokonca hovorí, že túto tému pokojne vymení za ústavnú väčšinu v parlamente. Aj on kritizoval spôsob, akým vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina) pripravil legislatívne zmeny, ktoré majú rozbehnúť výstavbu nájomných bytov. V skratke - tento návrh je podľa politikov OĽaNO nedostatočne pripravený a finančne neudržateľný.

Sme rodina, naopak, teraz dáva vehementne najavo, že jej na nájomných bytoch veľmi záleží. „Výstavbu nájomných bytov máme už v pléne. V prvom čítaní to prešlo a malo by to ísť do druhého čítania. Uvidíme, ako sa k tomu postavia. Je to zakaždým odsúvané,“ hovoril v utorok Kollár.

Keď sa dozvedel, ako sa v stredu Matovič a Heger postavili k tejto téme a predsunuli pred ňu v Národnej rade debatu o paragrafe 363, posťažoval sa na to. „Problém máme s tým, že nám hádžu polená pod nohy v otázke nájomných bytov,“ povedal v rádiu Expres, kde sa snažil opakovane dávať najavo, že ich strana chce hovoriť už o veciach, ktoré trápia obyčajných ľudí, a spomínal okrem nedostupnosti bytov aj vysoké ceny energií.

Tvrdil aj to, že určite nebudú hlasovať za zákaz negatívnych pokynov generálneho prokurátora cez paragraf 363. „Absolútne to nepodporíme,“ povedal aj o prípadnom oddelení generálnej a špeciálnej prokuratúry.

Kto z koho

Podľa informácií Denníka N z prostredia OĽaNO však najsilnejšia vládna strana nemieni ustúpiť v odmietavom prístupe k projektu výstavby nájomných bytov, ak Kollár nebude súhlasiť aspoň s kompromisným riešením pri paragrafe 363.

Uškodilo by Sme rodina, keby pre tieto spory vypadli z koalície a z ich tém ako nájomné byty či exekučná amnestia by nič nebolo?

„Z hľadiska možnosti presadzovať svoje programové priority, a to aj v sociálnej oblasti, by to Sme rodina poškodilo, teda za predpokladu, že by nepadla celá vláda a oni by sa dostali do opozície," myslí si Martin Slosiarik. Z opozície totiž nie je možné uskutočniť žiadne predvolebné sľuby a aj viditeľnosť strany Sme rodina vo verejnom priestore by bola nižšia.

"Na druhej strane by z nezdaru mohli obviniť súčasnú koalíciu, ktorá im neumožnila robiť prosociálne kroky, a teda by si mohla vytvoriť priestor na získanie nových voličov,“ vraví sociológ.

Hnutie Sme rodina zažilo v priebehu uplynulého roka výrazný prepad popularity.  Z takmer 13 percent, ktoré mali v júni 2020, postupne padli až na 5,1 percenta, ktoré im Focus nameral v januári 2021. Odvtedy sa postupne vzďaľovali od päťpercentnej hranice a v júni tohto roka sa dostali na 7,6 percenta. To je stále menej než 8,24 percenta, ktoré získali v minuloročných voľbách.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Boris Kollár

Hegerova vláda

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie