Denník N

Viete, čo je allfield? Prejdite na nový SAP bez problémov

Otázka už dávno nie je či, ale kedy. Spoločnosť SAP už o pár rokov prestane podporovať svoje staršie ERP systémy. Mnohé slovenské firmy však stále váhajú, ako IT srdce svojho podnikania nahradia. Niet divu, v softvéri na plánovanie podnikových zdrojov majú uložené desiatky rokov svojej existencie, sú zvyknuté na svoje zabehnuté postupy, majú svoje aplikácie a migrácia na nový systém môže potenciálne znamenať veľmi zdĺhavý a nákladný projekt, ktorý naruší chod celej spoločnosti.

„Každým mesiacom váhania však firmy strácajú drahocenný čas a skracuje sa obdobie, počas ktorého môžu transformáciu spraviť dobre a v zásade bezbolestne,“ vysvetľuje Michal Procházka zo spoločnosti Natuvion, ktorá sa zaoberá dátami, ich spoľahlivou migráciou a integráciou. Prechodu na nový systém sa žiadna spoločnosť nevyhne a neexistuje žiadny dôvod, prečo by výhody moderného SAP S/4HANA nemohla začať využívať čím skôr. Moderný ERP systém ponúka zjednodušený dátový model, funkcie a osvedčené postupy šité na mieru pre rôzne odvetvia i výhody umelej inteligencie či strojového učenia, ktoré uľahčujú prácu s dátami a ponúkajú ich spracovanie v reálnom čase. Pre podniky, ktoré už dnes využívajú systémy SAP, ide o prirodzenú voľbu.

Prerobiť či nahradiť?

Pri plánovaní prevažujú dva prístupy: jeden uvažuje nad konverziou existujúceho systému, druhý nad vybudovaním nového úplne od začiatku. Brownfield aj greenfield, ako sa nazývajú, však majú okrem svojich výhod i nevýhody a mnohé spoločnosti sa zaseknú práve na rozhodovaní medzi nimi.

Preklopenie starého ERP do SAP S/4HANA znamená migráciu kompletných historických dát, dokladov a procesov. Pre firmy to znamená istotu, že všetky údaje budú mať i v novom systéme. Výhoda je zároveň i nevýhodou – do modernej inštalácie sa dostanú i zastarané procesy či chybné alebo nevytriedené dáta, prípadne údaje, ktoré firma už nepotrebuje, no ich migráciu musí zaplatiť.

Pri budovaní systému nanovo sa kopírujú len otvorené položky a aktívne dáta. Ak budú podniky potrebovať nazrieť do historických údajov, budú ich musieť prenášať takmer manuálne. Úplne nový systém navyše nezúročí všetky minulé investície do infraštruktúry.

 

Kombinovať výhody, minimalizovať obmedzenia

„Prečo si však nevybrať možnosť, ktorá kombinuje výhody a zároveň minimalizuje obmedzenia brownfieldu a greenfieldu?“ pýta sa Michal Procházka zo spoločnosti Natuvion. „Selektívna transformácia dát je novým a inovatívnejším prístupom, ktorý nazývame Allfield. Spoločnostiam umožňuje preniesť všetky dáta a procesy, ktoré potrebujú, no zároveň im sprístupní všetky výhody moderného systému,“ vysvetľuje.

Vie, o čom hovorí, čo potvrdzuje i fakt, že samotná spoločnosť SAP si Natuvion vybrala ako jedného z len štyroch globálnych partnerov iniciatívy Selective Data Transition Engagement, ktorá pracuje na vytváraní nových štandardov tohto prístupu pre celý svet.

Vyberte si na mieru

Pri selektívnej transformácii spoločnosti prenesú svoju aktuálnu konfiguráciu do nového systému a až následne si vyberajú, ktoré dáta skopírujú, ktoré archivujú a ktoré vymažú. Znamená to, že naďalej majú k dispozícii podmnožinu svojich historických dát, môžu využívať svoje existujúce procesy a kombinovať ich s vylepšenými ponukami SAP S/4HANA, ako sú aplikácie Fiori či analytika v reálnom čase. Vzťahy a väzby medzi dátami zostávajú zachované, firmy tak môžu naďalej používať svoje existujúce reportingové či vyhľadávacie funkcionality, no starý a čoskoro nepodporovaný systém už na každodenný beh firmy nebudú potrebovať.

„Každú firmu, ktorá využíva staršie ERP systémy, čaká zmena a váhať sa neoplatí. Najmä ak si môžu vybrať spôsob transformácie, ktorý urýchľuje nasadenie, vedie k výrazne nižším nákladom, minimalizuje dopad na prevádzku firmy i riziká. Transformácia je navyše pre firmy veľkou príležitosťou na inventúru dát i procesov a možnosť začať naplno využívať výhody, ktoré moderný systém ako SAP S/4HANA ponúka,“ dodáva Michal Procházka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie