Denník N

Juraj Rizman: Keď sme už so Zuzanou Čaputovou doma, poradu o práci si nerobíme

Juraj Rizman. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Rizman. Foto N – Tomáš Benedikovič

Partner prezidentky Juraj Rizman rozpráva o živote po boku Zuzany Čaputovej a vysvetľuje, kedy sa bude zapájať do programu prezidentky. Spomína aj na búrlivú pubertu, keď bol chvíľu skínom.

Juraj Rizman (45) bol dlhoročným aktivistom. Pôsobil v mimovládnych organizáciách Greenpeace aj Via Iuris. Od júna 2019 bol poradcom prezidentky Zuzany Čaputovej pre oblasť životného prostredia a občiansku spoločnosť. Keď sa stali párom, s touto prácou skončil. Potom pracoval ako poradca niekdajšieho podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu, od ktorého po roku odišiel.

V rozhovore hovorí:

  • prečo odišiel od Juraja Šeligu,
  • aký vplyv na to mali koaliční politici,
  • ako berie útoky voči prezidentke od Roberta Fica či Igora Matoviča,
  • nakoľko doma rozoberajú politiku,
  • či ho prezidentka ovplyvnila pri zmene imidžu,

Na úvod začnem trochu protokolárne. Manželky prezidentov sú prvé dámy, ako vás titulujú počas oficialít po boku pani prezidentky?

Partner. Nie som prvá dáma. Na všetkých doterajších akciách som bol prezentovaný ako partner pani prezidentky.

Ste partnerom pani prezidentky skoro dva roky, no až posledné dva mesiace sa zapájate do oficiálneho programu. Naposledy pred týždňom ste boli s jej dcérami a mamou na stretnutí s pápežom Františkom. Zvažovali ste, či tam ísť?

Nezvažoval.

V prípade takéhoto stretnutia s pápežom sa z protokolárneho hľadiska rieši, či ste manželmi alebo nie?

Vôbec. Pokiaľ viem, toto vôbec nebola téma.

Nakoľko sa plánujete zapájať do oficiálnych povinností, ktoré zvyknú mávať partneri hláv štátov? 

Zapájam sa do kultúrnych a spoločenských akcií. Napríklad návštevy nemeckého prezidenta pána Steinmeiera. Všetky oficiality absolvovala pani prezidentka s pánom prezidentom. Pridal som sa k nim až po ich skončení na večerný kultúrny program.

Alebo otvorenie Salzburského hudobného festivalu, kde sme boli na pozvanie rakúskeho pána prezidenta Van der Bellena a jeho panej. Išlo o pozvanie pre pani prezidentku a jej partnera. A opäť išlo o kultúrny program. Rovnako otvorenie zrekonštruovaného kaštieľa v Borši. Víkendové podujatie, ktoré sa udialo za účasti maďarského prezidenta pána Ádera a jeho manželky. Nie sú to oficiálne prijatia a politické rokovania, ale kultúrne a spoločenské akcie.

Na Slovensku doposiaľ máme skúsenosti len s prvými dámami. Emília Kováčová, Irena Schusterová a Silvia Gašparovičová sa zvykli zapájať do oficiálneho programu, venovali sa témam charity. Silvia Gašparovičová mala vlastnú nadáciu. Pani Martina Kisková bola v ústraní. Vy sa budete objavovať len na kultúrnych akciách? 

Tak sme si to povedali. Tak to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie