Denník N

Šéfka Nadácie otvorenej spoločnosti Erdösová: Očistu justície som prijala s úľavou (+ podcast)

Andrea Erdösová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrea Erdösová. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vždy sa chcela stať sudkyňou. Jej vzorom bol jej brat, sudca Krajského súdu v Bratislave Ivan Šándor, ktorý však paradoxne bol aj „príčinou“, prečo do justície nikdy nemohla vstúpiť. V ére Štefana Harabina dostala „stopku“. Našla sa preto v akademickom prostredí. Tento rok si skúsila splniť sen o sudcovskom talári, keď kandidovala na Najvyšší správny súd. Hoci to nevyšlo, nastala v jej kariére aj tak zmena. Andrea Erdösová vedie od augusta Nadáciu otvorenej spoločnosti. V rozhovore sa dočítate, čo si myslela o obvinení našich kolegov, ktorých stíhanie medzičasom krajská prokuratúra zrušila, ale aj o tom:

  • či chodila na protesty Za slušné Slovensko;
  • či sa stretáva s výčitkami, že jej manžel Peter Erdös zastupuje Moniku Jankovskú;
  • či jeho práca zasahuje do tej jej;
  • či na očistu justície stačí odsúdiť dvadsiatku sudcov;
  • či sa dá hovoriť, že na Slovensku dochádza k rozvratu právneho štátu, o ktorom hovorí Robert Fico;

Nadácia otvorenej spoločnosti podporuje investigatívnu žurnalistiku, organizuje Novinársku cenu. Ako ste prijali informáciu o tom, že obvinili dvoch našich kolegov z vyzradenia utajovanej skutočnosti pre článok spred troch rokov? 

Vnímame to veľmi citlivo. Je to kauza, ktorá zamestnáva celú spoločnosť. Stojíme na strane novinárov. Chceme, aby sa cítili bezpečne. A to preto, že si uvedomujeme, aký význam má ich práca a aká je dôležitá v demokratickej spoločnosti. Aj z tohto dôvodu vznikla idea Novinárskej ceny.

Po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice sme vytvorili aj Akadémiu investigatívnej žurnalistiky. Pomáhame vzdelávať a sprostredkovávame informácie od skúsených novinárov tým, ktorí sa chcú venovať investigatíve. Skutočne teda stojíme na strane novinárov, aby sa mohli venovať nerušene svojej práci.

Akou správou o stave krajiny je takéto obvinenie?

V konečnom dôsledku budeme čakať, ako to celé dopadne. Verím, že sa nepreukážu tieto obvinenia ako opodstatnené.

Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu napísala, že naša spoločnosť sa vracia tam, kde bola pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Je to tak? 

Je to odvážne tvrdenie. Ale sú tu isté indície, že treba byť veľmi ostražití, aby sme procesy ochrany demokracie ustrážili.

Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice viedla k protestom Za slušné Slovensko. Tisícky ľudí na uliciach vyzývali na odchod premiéra Roberta Fica (Smer), ktorý hovoril, že za protestami je George Soros, zakladateľ Nadácie otvorenej spoločnosti. Vraj cez svoje miliardy ovplyvňuje dianie na Slovensku. Ako ste vnímali tieto vyjadrenia?

Vnímala som a vnímam tieto vyjadrenia, a to nielen z úst Roberta Fica, ale aj niektorých ďalších politikov, ktorí veľmi radi používajú tento naratív. Je to nezmysel, pretože jeden človek, svetovláda a nadprirodzená moc, ktorá sa prisudzuje mimovládnym organizáciám, nemá opodstatnenie. V skutočnosti treba povedať, že Nadácia otvorenej spoločnosti začala pôsobiť pred zhruba tridsiatimi rokmi. O rok oslávime výročie. A na jej začiatku naozaj stál George Soros, ale od roku 2013 nie sme priamo napojení na jeho donorstvo, nijakým spôsobom ním nie sme financovaní. Pôsobíme ako všetky iné nadácie.

Čo si teda o takýchto útokoch politikov myslíte? 

Je to indikátor. Či už tento sorosovský naratív, alebo akýkoľvek

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie