Denník N

Ako vyzerá sauna po taliansky: Ľuďom hovoríme, ako dýchať, ovievame ich a robíme aj divadlo

Marek Homza. Foto - Ryzsard Rak
Marek Homza. Foto – Ryzsard Rak

Ružomberčania Marek Homza a Matej Brtko obsadili na majstrovstvách sveta saunamajstrov v Poľsku 11. miesto v tímovej súťaži. Homza sa v individuálnej súťaži umiestnil na 8. mieste, v súťaži towel show jam skončil piaty, Brtko siedmy.

Dvojica začínala v klasických welnesoch, do ktorých priniesla saunové rituály; dnes majú vlastnú agentúru, ktorú si klienti objednávajú.

„Počas rituálu klientovi rýchlejšie ubehne čas, nie je to len o tom, že sleduje presýpacie hodiny,“ hovorí Homza.

Homza v rozhovore vysvetľuje:

  • prečo počas saunového rituálu človek vydrží v saune dlhšie, hoci sa potiť začne skôr;
  • prečo je dôležité odhadnúť klientov, pustiť im správnu hudbu a namiešať arómy;
  • aké rôzne rituály v saune predvádzajú;
  • či prečo sa prezliekli za Kokosy na snehu.

Prečo by som v saune nemal len tak sedieť?

Keď ste tam sami, pri hlave máte vyššiu teplotu ako pri nohách, keďže teplý vzduch sa drží vyššie. Úlohou saunamajstra počas rituálu je vzduch rozmiešať, aby sa telo klienta saunovalo rovnomerne. Do toho pridávame aj aromaterapiu, ktorá môže byť cielená na relax, dýchacie cesty či podporu imunity. Budete mať pocit, že saunovanie nie je také nudné, lebo to už nie je o tom, že je vám teplo a pozeráte na presýpacie hodiny, kým ubehne tých vašich 10 či 15 minút. Ľudí zároveň učíme, ako správne saunovať a aj ako správne dýchať.

Ako správne saunovať?

Veľa ľudí chodí zo sauny do sauny, dávajú si saunamaratón, aby sa čo najviac vypotili. Zabúdajú však na relax, hygienu či sprchu. Učíme ich, že po každej saune je dôležité dať si sprchu, umyť sa a že asi najpodstatnejší je relax po pobyte v saune – dôležité je upokojiť srdcovú frekvenciu, ktorá sa v saune zvýši.

Ako správne v saune dýchať?

Vdychovať nosom a vydychovať ústami, lebo v nose máme akýsi filter, ktorý čistí horúci vzduch od baktérií a ten sa do pľúc dostáva schladený a očistený. Pri dýchaní ústami môže prísť k zápalom či popáleniu slizníc.

Kedy už treba vyjsť zo sauny?

Na to neexistuje univerzálna odpoveď, človek by mal počúvať svoje telo. Niekedy sa dá zvládnuť 20 minút, inokedy zas päť. Záleží na tom, akú má klient životosprávu, ako sa vyspal, koľko vody vypil a či predošlú noc nepreflámoval. Štandard je však nejakých desať minút.

Ako dlho tam vydržíte vy, keďže tam len nesedíte, ale sa aj hýbete pri vykonávaní saunového rituálu?

Som už na to zvyknutý. V malých saunách trvá rituál osem až desať minút, vo veľkokapacitných teplo rýchlo uniká hore a tam procedúra trvá maximálne 15 minút. S kolegom máme agentúru a chodíme po hoteloch, keď si nás niekto objedná. Rituál s prípravou trvá hodinu, no vnútri sme len tých 10 – 15 minút. Sú však aj welness pracovníci, ktorí sa počas klasického pracovného času starajú o welness a počas dňa spravia aj tri či štyri rituály.

Ako na vás ľudia reagujú?

Keď to u nás bolo v plienkach – pred nejakými štyrmi rokmi –, boli klienti, čo to vítali, a zároveň takí, ktorí chceli mať pokoj. Pokiaľ ide o dlhoročných hardcore saunerov, podľa mojej skúsenosti spočiatku boli proti tomu, čo robíme, no viacerí sa stali našimi pravidelnými klientmi. A dokonca nám aj pomáhajú nosiť veci do sauny, aby sa im ušlo miesto na saunový rituál.

Ako šírite vône?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie