Denník N

Bilčík o návšteve europoslancov: Neprišli sme sem viesť politickú debatu

Foto - TASR
Foto – TASR

Na Slovensko tento týždeň prišla monitorovacia skupina Európskeho parlamentu, ktorá sa zameriava na hrozby pre demokraciu, právny štát a ochranu novinárov. Vznikla po vražde Jána Kuciaka a maltskej novinárky Daphne Caruany Galizie.

Delegácia bola na Slovensku už štvrtýkrát a jej členom je aj europoslanec Vladimír Bilčík (EPP/Spolu). V rozhovore vraví, čo europoslancov na Slovensku zaujímalo, aký majú pocit po stretnutiach s predstaviteľmi vlády a aké ďalšie kroky budú nasledovať.

Rozhovor vznikol ešte predtým, ako Peter Pellegrini (Hlas) europoslancom odkázal, aby si „zbalili kufre a odleteli naspäť do Bruselu“, a Robert Fico (Smer) o šéfke delegácie z Holandska napísal, aby si „dala doma joint a neotravovala vzduch na Slovensku“.

V stredu sa monitorovacia skupina europarlamentu stretla s premiérom, ministrom vnútra a ministerkami spravodlivosti a kultúry. Aké boli hlavné témy diskusie?

Situácia v krajine v súvislosti s postavením právneho štátu, reformou spravodlivosti, so slobodou a nezávislosťou médií a postavením novinárov v spoločnosti. Ale dotkli sme sa aj udalostí ostatných dní a týždňov, keď na Slovensku všetci pociťujeme, že prebieha zápas o spravodlivosť a právny štát.

Oceňujem, že premiér so sebou priviedol ďalších členov vlády. Stretnutie trvalo zhruba 45 minút, bolo extrémne hutné a efektívne, pretože sme mali možnosť otvoriť mnohé otázky a dostať podľa mňa dôležité odpovede.

Vedúca delegácie, holandská europoslankyňa Sophie in ‚t Veldová, povedala, že po dvoch dňoch na Slovensku získala znepokojivé informácie, ale zároveň bola mierne optimistická. Vravela, že veci v krajine sa môžu zlepšiť. Zdieľate jej optimizmus?

Áno, myslím si, že mierny optimizmus je dobrý sumár. Viem, že mnohí sme netrpezliví a mnohí sme čakali rýchle zmeny vo fungovaní verejných inštitúcií a systéme spravodlivosti. Ale mnohé z tých zmien potrebujú čas. Jedna z vecí, ktorá odznela na politických stretnutiach, je, že viaceré zo zmien potrebujú viac než jedno volebné obdobie, aby ich politici presadili, zaviedli do praxe a aby prostredníctvom procesov, ktoré sú nastavené, dokázali dostať do inštitúcií ľudí, ktorí sa s ich novým fungovaním stotožnia. To nie je jednoduchá vec. Nie je to len o zmene zákonov, je to aj o uvedení zákonov do života. A to je dlhší proces.

Ja som mierny optimista, pretože vidím, že dochádza za posledných pár rokov k zmene. Slovensko teraz prechádza veľmi intenzívnou fázou, keďže mnohé vyšetrovania sa dostávajú na najvyššie poschodia spoločenského života, politiky a biznisu. Je tu veľká snaha tých, ktorým sa to nepáči, spochybňovať tie procesy, spochybňovať inštitúcie, hľadať si spojencov vnútri tých inštitúcií a s ich pomocou spomaľovať procesy. Tá snaha bude rásť, čím viac sa budú jednotlivé kauzy odhaľovať a doťahovať do konca.

To, že vyšetrovanie káuz zasahuje najvyššie pozície v štáte, pocítila aj vaša monitorovacia skupina. Keď bola na Slovensku v roku 2018, stretávala sa s vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom či s policajným prezidentom Tiborom Gašparom. Ako europoslanci reagovali na skutočnosť, že napríklad Kováčik bol tento týždeň zatiaľ neprávoplatne odsúdený na 14 rokov?

To je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Hegerova vláda

Médiá

Slovensko

Teraz najčítanejšie