Denník N

Boli ste sa pozrieť na pápeža? Ak ste stáli vedľa pozitívnej osoby, nie je jasné, či sa o tom dozviete

Pápež František v Prešove. Foto N – Peter Lázár
Pápež František v Prešove. Foto N – Peter Lázár

Len pred týždňom sa desiatky tisíc ľudí nahrnuli do Prešova, Košíc a do Šaštína, aby mohli na vlastné oči zazrieť pápeža Františka. Hlava katolíckej cirkvi navštívila Slovensko v úvode tretej vlny a odborníci sa obávali, že masové akcie zrýchlia šírenie nákazy.

Úrad verejného zdravotníctva zatiaľ nevie o tom, že by pribudli nové pozitívne prípady v súvislosti s návštevou pápeža. Až na jednu výnimku – gréckokatolíckeho arcibiskupa Jána Babjaka, ktorý bol v sobotu pozitívne testovaný na covid. Ďalšie prípady sa už nepotvrdili.

„Úrad verejného zdravotníctva nemá zatiaľ od ostatných regionálnych úradov verejného zdravotníctva nahlásené pozitívne prípady osôb, ktoré majú príčinnú súvislosť s účasťou na podujatiach súvisiacich s návštevou pápeža Františka,“ tvrdí úrad hlavného hygienika.

Zhodnotil to aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, podľa ktorého návšteva pápeža nemala významný vplyv na šírenie epidémie.

O pozitívnom biskupovi vie aj Vatikán

Už v pondelok prešovská gréckokatolícka archieparchia priznala, že arcibiskup Ján Babjak má pozitívny test na covid. Testoval sa v sobotu, týždeň predtým bol na omši v Budapešti, ktorej sa zúčastnil aj pápež František. Takisto bol v utorok na masovej omši v Prešove, kde na jednom pódiu stáli biskupi – gréckokatolícki aj rímskokatolícki – a medzi nimi aj pápež.

Biskupi boli pritom počas liturgie v blízkom kontakte – súčasťou liturgie je aj symbolické bozkávanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Pápež František

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie