Denník N

Dubayove grafiky boli za socializmu všade. Oplatí sa objaviť ho znovu

Orest Dubay, 1957.
Orest Dubay, 1957.

Bratislavská galéria TOTO! vystavuje ilustrácie Oresta Dubaya, výtvarníka, ktorý bol za socializmu súčasťou oficiálnej umeleckej scény. „Jeho dielo je nadčasové,“ hovoria autori výstavy.

Jeho posledná sólová výstava sa konala tesne pred revolúciou. Nie náhodou. Orest Dubay mal v tom čase sedemdesiat rokov a pred menom mu v dobovej tlači písali titul „národný umelec“.

Okrem toho, že mu z neho vyplýval nárok na dôchodok, symbolizoval najmä oficiálne „uznanie“ zo strany štátu. Orest Dubay vyhrával na „súťažiach mieru“ a zúčastňoval sa prakticky na všetkých povinných jazdách umenia v službách socialistického režimu, nech ich ústrednou témou bolo Slovenské národné povstanie, Víťazný február alebo Veľká októbrová revolúcia.

„Dejiny umenia nemajú právo zabudnúť na človeka len preto, že bol národným umelcom. Ak by bol iba sluhom režimu, to by bol iný prípad. Lenže keď sa dnes pozeráme na jeho tvorbu, tak vidíme, že bol v prvom rade kvalitný autor,“ hovorí historička umenia Beata Jablonská.

Výstava ilustrácií v bratislavskej galérii TOTO!, ktorej je kurátorkou, naznačuje, že je už možno čas otvárať šuplíky s odloženým dedičstvom a skúšať hľadať odpovede na otázky, ktoré nie sú jednoduché.

Orest Dubay, ilustrácia pre knihu Zbojnické léto (1968, Hnat Martynovyč Chotkevyč).
Orest Dubay, ilustrácia pre knihu Zbojnické léto (1968, Hnat Martynovyč Chotkevyč).
Orest Dubay, ilustrácia pre knihu Zbojnické léto (1968, Hnat Martynovyč Chotkevyč).

Čierna, biela a niečo medzi tým

Nápad vystaviť Oresta Dubaya neprišiel sčista-jasna. Jednou zo skúšok správnosti, ktorou prešiel, bola bezprostredná skúsenosť Beaty Jablonskej, ktorá na Vysokej škole výtvarných umení učí aj dejiny grafiky. „Keď som svojich študentov a svoje študentky vzala do depozitára grafiky a kresby Slovenskej národnej galérie a narazili sme na Dubaya,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie