Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Zdieľajte, kým je kde!

Mark Zuckerberg. Foto – TASR/AP
Mark Zuckerberg. Foto – TASR/AP

1. Facebooku sa míňajú páčiky 2. Majk Spirit bol high, až na európskom súde 3. Lex Zuzana

Čerstvé udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

1. Facebooku sa míňajú páčiky

Zuckerberg nie je Al Capone, samozrejme, hoci produkt, ktorý im zarobil na bohatstvo, vykazuje niektoré podobnosti, dopamín je veľký pán. Potom už sú medzi nimi len samé rozdiely, až na ten, že tak ako mafiána napokon dostali do väzenia „iba“ za dane, zakladateľovi Facebooku sa môže stať osudným to, že sa k menšinovým podielnikom správal podobne, ako k bežným užívateľom „svojej“ siete, čiže – pamätníci odpustia recidívu – ako k planktónu.

(Zima 1997/98: na Vianoce doma, ale hneď začiatkom januára prvá skúška v americkej škole z obávaného predmetu „Obchodné spoločnosti“. Tučné modré skriptá od profesora Hansmanna s bielym nápisom „Corporations“. Napokon sa to dalo dať. Drvivá väčšina učiva boli konkrétne kauzy a ich súdne riešenia, aj po tých desaťročiach je ešte v pamäti spomienka napríklad na spor Sumnera Redstonea proti Viacomu. Polovica prípadov sa týkala tzv. fiduciárnych povinností väčšinových podielnikov, približne tretina obrany voči hostilným prevzatiam, a zvyšok súťažného práva. Lekcia? Aj v obchodnom práve je dôležité predovšetkým to, ako sa väčšina správa k menšine.)

Facebook čelí viacerým sporom, a väčšina z nich sa týka podstaty jeho podnikania, čiže predaja toho, o čom dlho hovoril, že bez súhlasu užívateľov ani len nezhromažďuje, nie že by to ešte predával ďalej. Ukázalo sa, že súhlas mal od 0,31 percenta tých, ktorých dáta posúval tretím stranám. Začem bukvy, povedzme len, že Cambridge Analytica, a môžeme ísť ďalej.

Ďalej sú viac či menej otvorené lži vyslovené v šetrení pred federálnymi orgánmi, vážne zlyhania vnútornej korporátnej kontroly, zneužívanie neverejných informácií (insider trading) a ďalšie skutkové podstaty, dokumentujúce absolútny dešpekt k pravidlám aj k vlastným záväzkom. V mnohom sú to zatiaľ iba obvinenia, nie verdikty, ale mnohé už boli preukázané, napríklad investigatívnymi novinármi, žmurk smerom domov.

Novinkou je žaloba dvoch skupín akcionárov (obe zastupujú čosi na spôsob dôchodkových fondov) nielen na Facebook ako taký, ale najmä na viaceré fyzické osoby pôsobiace v danom čase v jeho orgánoch. Zo známych mien spomeňme aspoň Sheryl Sandbergovú, Marca Andreesena či Petra Thiela.

Pred rokmi mala totiž Federálna obchodná komisia záujem brať Zuckerberga na osobnú zodpovednosť a upustila od toho až na základe dohody, ktorou sa Facebook zaviazal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie