Denník N

Europoslanec Šimečka z PS: Boj proti korupcii sa nedá organizovať ako očkovacia lotéria (+ podcast a video)

Michal Šimečka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Šimečka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Od začiatku sme hovorili, že nedáva zmysel mať protikorupčnú vládu, ktorej étosom je očista Slovenska, a robiť to s Borisom Kollárom, hovorí podpredseda Progresívneho Slovenska.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Michal Šimečka (37) je poslancom Európskeho parlamentu a podpredsedom mimoparlamentného Progresívneho Slovenska. V rozhovore hovorí:

  • prečo ich strana neťaží z pádu dôvery vlády tak ako Ficov Smer,
  • či sa podarí progresívcom zlúčiť sa so stranou Spolu,
  • aká agenda by mala k ich strane pritiahnuť viac voličov,
  • prečo tvrdí, že vláda zlyhala v boji proti korupcii,
  • aj či nezvažuje kandidatúru na predsedu PS.

Politikov z vašej strany – keďže sa vám nepodarilo dostať do Národnej rady – tu nemávame veľmi často, tak začnem pomerne banálne. Čo máte v strane nové?

Progresívne Slovensko je v dobrej kondícii. Napriek tomu, že sme mimoparlamentná strana, máme relatívne vysokú podporu, v prieskumoch verejnej mienky máme medzi siedmimi a deviatimi percentami. Máme poslanca v Národnej rade, vďaka ktorému predkladáme zákony, pribúdajú nám členovia. Na pomery slovenských mimoparlamentných strán je Progresívne Slovensko v dobrej kondícii. Robíme, čo môžeme, aby sme budovali alternatívu k vláde, ktorá sa ukazuje byť nekompetentná a kazí, na čo siahne, ale aj opozícii reprezentovanej Smerom, Hlasom a fašistami.

Teoreticky by táto doba mala byť pre vás ideálna. Na jednej strane súčasná vláda nepožíva veľkú dôveru verejnosti, na druhej strane je najvýraznejším politikom opozície predseda Smeru Robert Fico, ktorý doteraz viedol rebríčky nedôveryhodnosti. Napriek tomu stagnujete.

Keď hovorím, že objektívne je na tom Progresívne Slovensko dobre, tak nevravím, že sa s tým môžeme uspokojiť. Nie pre nás samotných, ale pre budúcnosť Slovenska. Ak bude Smer naďalej rásť, ak budú rásť fašisti a Milan Uhrík a jeho nová strana, bude to pre Slovensko veľká hrozba. Nielenže sa môže vrátiť oligarchický systém, môže to byť ešte horšie ako predtým. Nechcem, aby sa na Slovensku stalo to, čo v Poľsku a v Maďarsku, najmä ak vidím, aké krehké sú naše inštitúcie.

Keď Robert Fico sleduje, ako Dušan Kováčik dostal štrnásť rokov, tak som presvedčený, že ak sa ešte raz dostane k moci, už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Demokrati

Hegerova vláda

Michal Šimečka

Progresívne Slovensko

Rozhovory

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie