Denník N

Ako znížiť riziko nákazy deltou? Môžem cestovať, chodiť medzi ľudí alebo do kancelárie? (otázky a odpovede)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Tretia vlna naberá na sile. Ako sa správať, aby človek minimalizoval nákazu?

Nový variant koronavírusu delta sa šíri omnoho rýchlejšie ako predchádzajúce varianty a infikovať sa ním môžu aj očkovaní ľudia, hoci platí, že riziko nákazy a najmä ťažkého priebehu covidu je u nich oveľa nižšie.

Niektorí odborníci predpokladajú, že variant delta je natoľko infekčný, že bude ťažké sa mu vyhnúť a v tretej vlne sa s ním môžu stretnúť všetci vrátane zaočkovaných.

Denník N oslovil odborníkov s otázkami, ako v bežných životných situáciách čo najviac znížiť riziko infikovania seba či iných.

Mám aj vonku nosiť rúško alebo respirátor?

Rúška sú vonku povinné až od bordovej fázy, dovtedy ich nosiť netreba. Epidemiologička Alexandra Bražinová však upozorňuje, že treba pozerať aj na to, či sa okolo nenachádzajú ľudia. Ak je človek vonku a v tesnej blízkosti ľudia nie sú, rúško by nenosila. Potom sú však aj rizikové miesta ako nástupištia vlakov či zástavky, ktoré sú síce vonku, ale môže tam byť veľká koncentrácia ľudí tesne pri sebe. Tam je lepšie si dať rúško.

Moja stará mama nie je očkovaná. Mám pri nej nosiť rúško, aj keď ja som zaočkovaná?

Aj zaočkovaní ľudia sa môžu nakaziť a vo veľmi malej miere aj infikovať niekoho iného. Prenos medzi dvoma očkovanými osobami je veľmi málo pravdepodobný. Problém je, ak jedna osoba očkovaná nie je a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie