Denník N

„Lepšie byť mafián ako plagiátor.“ Pozrite si 20 slávnych výrokov Roberta Fica

Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

V parlamente sa vo štvrtok odohrala slovná prestrelka, vďaka ktorej bude predseda Smeru Robert Fico opäť spájaný s jedným výrokom, ktorý zrejme zľudovie. Fico počas prejavu, v ktorom odôvodňoval návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), kritizoval, že na čele vládnej garnitúry stoja plagiátori.

„Prosím vás, čo čakáte od plagiátorov? Jeden aj druhý nemajú ani vzdelanie, ani nič,“ narážal na predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) a ministra financií Igora Matoviča, ktorí obaja odovzdali odpísané diplomové práce. Fica však trochu zaskočilo, že mu Kollár kontroval. „Čo čakáme od mafiánov, že, pán Fico,“ spýtal sa ho.

Fico najprv Kollárovu poznámku nezachytil, ale keď mu ju ostatní poslanci reprodukovali, bez prípravy zareagoval: „Lepšie byť mafián ako plagiátor, ale to už je druhá vec.“

Neskôr predseda Smeru na tlačovke skúšal vysvetliť svoju reakciu – o ktorej zrejme vie, že sa s ním bude dlho spájať.

„Môžu si ma nazývať akokoľvek. Ale som hrdý na seba, že mi nikto nemôže povedať: ‚Fico, ty si ukradol titul na vysokej škole.‘ A oni tie tituly ukradli. Môžu si ma nazývať akokoľvek. Ale ja som podržtašku mafiánom, ako je Žaluď a podobne, nerobil, ani som nerobil štartéra, ani som nenosil drogy na Slovensko,“ vravel opäť v narážke na Kollára.

Fico je v slovenskej politike od roku 1992 a od tej doby povedal už viacero viet, ktoré mu ľudia nezabudli.

1. „Na východe nič nie je.“

Túto vetu povedal ešte ako premiér europoslancom, ktorí v marci 2018 prišli na Slovensko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a zaujímali sa o dianie v krajine. Keď sa pýtali na aktivity talianskej mafie na východe Slovenska, Fico ich presviedčal, že by tam mafiáni nešli, lebo tam nič nie je.

Tento je výrok reprodukovaný v oficiálnej správe delegácie z ich cesty po Slovensku zo 7. až 9. marca. Konkrétne sa v správe píše: „Podľa Roberta Fica je myšlienka, že by mafia mohla mať záujmy na východnom Slovensku, absurdná, pretože tam nič nie je, no pripustil, že možnosť kúpiť si poľnohospodársku pôdu a poberať na ňu priame platby môže byť pre niekoho zaujímavá.“

2. „Ubezpečujem vás, že v roku 2014 ja už v politike nebudem.“

Takto odpovedal 6. apríla 2009 na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie