Denník N

Ministerka Remišová: Odmietli sme hrubé čiary, systém sa bráni (+ podcast a video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Maroš Žilinka sa na začiatku nejavil ako toxický kandidát, hovorí v rozhovore podpredsedníčka vlády a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.

Strana Za ľudí sa rozpadla. Prečo podľa vás?

Strana Za ľudí sa nerozpadla. Odišla časť funkcionárov, ale strana má 700 členov a v zásade takmer nikto neodišiel.

Koľko členov odišlo?

Odišlo 11 členov, naposledy sme prijímali 12. Predchádzajúce predsedníctvo prijalo 50 nových členov.

Urobili ste pri celom konflikte aj vy niekde chybu?

Samozrejme, že človek sa vždy pýta, čo mohol urobiť ináč, čo mohol urobiť lepšie. Ja som samotný konflikt nevyvolala a myslím, že takýmito konfliktmi prechádzajú v zásade všetky strany. Boli sme toho svedkami pri SaS, ktorá sa trikrát rozpadla, trikrát sa zložila. Naposledy jej tesne pred voľbami odišla skupina najvýraznejších tvárí. Áno, politika na Slovensku je taká, že strany sa rozpadávajú, ľudia odchádzajú, hľadajú si svoju cestu, a nevidela by som v tom nič výnimočné ani neštandardné.

Urobili ste teda aj vy niekde chybu?

Hovorím, že človek sa vždy pýta, čo mohol urobiť inak.

Aká je odpoveď, keď sa to pýtate samej seba?

Myslím si, že tento konflikt už nie je pre ľudí zaujímavý, a robím za ním hrubú čiaru.

Hovoríte, že človek sa pýta aj sám seba, čo mohol urobiť inak. Ako si odpovedáte?

Vyčítali mi, že som zle rokovala počas vládnej krízy. To bola v zásade jediná výčitka, ktorú som počula od skupiny funkcionárov. Počas vládnej krízy sme naplnili všetko, čo sme mali v uznesení predsedníctva, to bola prvá vec, a určite by som počas vládnej krízy nič neurobila inak. Záležalo mi na tom, aby táto vláda pokračovala a nerozpadla sa. Stála som si za tým vtedy a budem si za tým stáť aj v budúcnosti.

Zvonku to môže vyzerať tak, že rozpad nastal pre dve veci – prvá je Igor Matovič, pretože ste sa nezhodli, ako voči nemu počas vládnej krízy postupovať. Ako keby ste preňho mali väčšie porozumenie ako členovia strany okolo Márie Kolíkovej. Je to tak?

Nie, strana sa nerozpadla, pokračuje ďalej. Odišla skupina ľudí. Väčšina členov chce plniť hodnoty strany a neustupovať z nich. Či to bolo o sympatiách k iným politikom, myslím si, že nie. Ten konflikt, a tak to bolo aj komunikované, bol o ambícii Márie Kolíkovej byť predsedníčkou strany, ale už sa k tomu nechcem vracať a chceme sa venovať konštruktívnym veciam.

Vážite si Igora Matoviča?

Mám porozumenie pre všetkých ľudí, ktorí bojujú za očistu Slovenska a proti mafii. S tými ľuďmi chcem tento v tomto zápase aj bojovať.

Vážite si Igora Matoviča?

Vážim si ho za veci, ktoré urobil v tomto zápase Slovenska za očistu od mafie. To nie je bežná vec a viem to povedať aj z vlastnej skúsenosti. Keď k vám príde domov razia, vezme vám všetky počítače v rodinnej firme, neustále dostávate trestné oznámenia. Na mňa smerácki nominanti takisto dávali obvinenia pre blogy, žalovali ma v civilnom spore o milión eur, manžel sa obával, že reálne skončíme pod mostom. Určite to nie je ľahký zápas.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Hegerova vláda

Mária Kolíková

Maroš Žilinka

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie