Denník N

V Ázii na ľudí preskočí z netopierov viac ako štyristotisíc infekcií ročne, odhadujú vedci

Ilustračné foto. Vedec v špeciálnom obleku chytá netopiera v jaskyni v Thajsku. Zdroj - TASR/AP
Ilustračné foto. Vedec v špeciálnom obleku chytá netopiera v jaskyni v Thajsku. Zdroj – TASR/AP

To, že preskok prerastie do epidémie, je zriedkavé. No keď sa tak stane, môžeme mať rovnaký problém ako v roku 2019.

Vedci mapovali oblasti, v ktorých žijú veľké populácie netopierov a ktoré sú zároveň husto osídlené. Aj keď má štúdia svoje rezervy, odborníci sa zhodujú, že preskoky patogénov zo zvierat na ľudí sú oveľa častejšie, ako sme si doteraz pripúšťali.

SARS, MERS a covid

V tomto storočí muselo ľudstvo riešiť zatiaľ tri koronavírusové epidémie. V rokoch 2002 sa v Číne objavil závažný akútny respiračný syndróm SARS. V priebehu dvoch rokov sa ním infikovalo viac ako osemtisíc ľudí z takmer troch desiatok krajín. Minimálne 774 z nich zomrelo.

Predpokladá sa, že na ľudí preskočil z netopierov z rodu podkovárov.

V roku 2012 sa v Saudskej Arábii objavil blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS), známy aj ako ťavia chrípka.

Aj o tomto koronavíruse sa predpokladá, že pochádza z netopierov. Ľudí však typicky infikujú ťavy, ktoré sú pre vírus medzihostiteľom.

Na rozdiel od SARS-u epidémia ťavej chrípky stále prebieha. K septembru 2021 sa eviduje viac ako 2 500 prípadov, pričom približne 35 percent infikovaných pacientov na MERS zomiera.

Netopier. Ilustračné foto – Archív TASR

Takzvaný nový koronavírus, ktorý v roku 2020 prerástol do celosvetovej pandémie, bližšie predstavovať netreba. Jeho pôvod zatiaľ nie je stopercentne objasnený, no väčšina vedcov sa prikláňa k hypotéze, že ide o ďalší prípad zoonózy, čiže prenosu nákazy zo zvieraťa na človeka. Aj v tomto prípade je hlavným podozrivým netopier.

Ďalší preskok

Vedci sa zhodujú, že ani toto nie je poslednýkrát, čo koronavírus preskočil na človeka a začal sa v ľudskej populácii šíriť.

Koronavírusov existujú stovky, pričom väčšina z nich koluje medzi zvieratami, ako sú netopiere, ťavy, mačky či ošípané. Na človeka môže z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie