Denník N

Odvolaný šéf Múzea SNP Mičev: Za presunom múzea pod obranu je minister Naď, ministerka Milanová ani nevie, čo robí

Stanislav Mičev. Foto – TASR
Stanislav Mičev. Foto – TASR

„Aký účel má roztrhanie fungujúcej organizácie na tri handry? To fakt ministerstvo kultúry nemá iný problém, ako zničiť niečo, čo funguje?“ pýta sa odvolaný dlhoročný šéf Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.

Už viete, čo budete robiť od prvého októbra tohto roku?

Pani ministerka Milanová, ktorá ma odvolala z postu riaditeľa, mi povedala, že môžem ostať pracovať v múzeu. Ona však o tom nerozhoduje, táto právomoc je v rukách nového riaditeľa. Osobne by som najradšej išiel preč. Nechcem sa podieľať na devastácii múzea, ktorá sa chystá.

Viete, kto bude vaším nástupcom?

Viem. A, samozrejme, ak bude záujem, ochotne mu pomôžem zamedziť škodám, ktoré tak či tak vzniknú.

Kto bude novým riaditeľom?

Zatiaľ to nechcem zverejňovať. Poprosil ma, aby som to verejne nehovoril.

Ide o niekoho z doterajších zamestnancov múzea?

Je to historik z kruhov múzea.

Na Facebooku ste napísali: „Moje myšlienky a sily zostanú pri múzeu SNP, do poslednej chvíle budem obhajovať jeho integritu a nedopustím jeho dehonestáciu, ktorú očakávame snáď všetci. Nič pre mňa týmto nekončí.“ Ako tomu rozumieť? Vravíte, že chcete ísť preč. Tým sa však váš vplyv na múzeum skončí.

Po tom, čo sa udialo, som pocítil obrovskú podporu verejnosti, najmä odbornej. A to nie je málo. Mnoho vecí môžem ovplyvniť aj zvonku, nemusím byť vnútri. Navyše, ako som povedal, ak bude záujem zo strany nového vedenia, aby som pomohol, ochotne tak urobím.

Samozrejme, nebudem sa vnucovať. Nemôžem však byť v inštitúcii, ktorú sme 15 a pol roka budovali, priviedli ju na európsku úroveň, a pozerať sa, ako sa mi tam všetko pod prstami rozpadá. To jednoducho nejde.

Vedeli ste sa otvorene postaviť fašistom – kotlebovcom, nikdy ste si nepotrpeli na diplomatický slovník. Pri všetkej úcte – v tejto kauze mám pocit, že ste nejaký útlocitný a šetríte slovami.

Máte pravdu. Snažím sa byť, na rozdiel od druhej strany, slušný. Ministerkou kultúry je žena. Keby tam bol chlap, asi by som bol iný. Žiaľ, ministerka podlieha dezinformáciám a niekto ju veľmi zle informuje.

Ona sama ani nebola schopná prísť do múzea a presvedčiť sa, že to, čo počúva vo svojom okolí, nie je pravda. Všetko, čo o nás tvrdí, je nezmysel. Bohužiaľ, použila aj niekoľko výrazných klamstiev najmä v debatách v televízii a rozhlase, kde som nebol prítomný. Nech sa na mňa ministerka nehnevá, ale buď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie