Denník N

Od detstva radšej kreslil, než rozprával. Marek Jarotta zachytáva atmosféru miest, ktorými len rýchlo prechádzame

Marek Jarotta, 2020
Marek Jarotta, 2020

Maliar Marek Jarotta roky stvárňuje interiéry železničných staníc, nástupíšť metier či letiskových hál. Jeho obrazy hovoria o dynamike dneška a vidieť ich môžete na výstave v Galérii Koniareň v Trebišove.

Keď ako malý prišiel domov zo škôlky a rodičia sa ho spýtali, aký mal deň, radšej im to nakreslil, ako by im to mal vysvetľovať. „Keď sme mali divadlo, neopisoval som ho, ale namaľoval som ho, a potom som aj vystrihol jednotlivé postavy,“ hovorí maliar Marek Jarotta.

Veci, ktoré videl a zažil, vždy totiž radšej kreslil, než by mal o nich rozprávať. Tento princíp uplatňuje aj dnes, keď ako maliar už takmer desať rokov obrazmi interiérov staníc či letiskových hál „opisuje“ dynamiku dnešnej spoločnosti.

„Hovoriť o niečom doslova je pre mňa zbytočné. Lepšie sa mi vyjadruje maľbami, a je to zároveň pre mňa aj dôležitejšie,“ hovorí Marek Jarotta. Najnovšie práce vystavuje v trebišovskej Galérii Koniareň.

Z výstavy v trebišovskej galérii Koniareň. Výstava Mareka Jarottu potrvá do 3. októbra. Foto – Roland Gašpar
Marek Jarotta. Foto – Lucia Jarotta
Foto – Roland Gašpar

Línie a plochy ho fascinovali už odmalička

Svoje prvé obrazy dopravných architektúr Marek Jarotta namaľoval pred necelými desiatimi rokmi. V tom čase študoval v predposlednom, piatom ročníku na katedre maliarstva Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave v ateliéri mal+by, ktorý vedie Klaudia Kosziba. Ako mnohí iní študenti, aj on si potreboval ujasniť, čomu sa bude ďalej venovať.

„Potreboval som sa posunúť. V tom čase som veľa cestoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie