Denník N

Obľúbený raper tvojej frajerky. G-Eazy spieva o démonoch a toxickej láske

G-Eazy. Foto - Nabil/RCA Records
G-Eazy. Foto – Nabil/RCA Records

Je Jamesom Deanom a zároveň Draculom hiphopovej scény, ktorá ho nikdy úplne neprijala medzi seba.

„Jedného dňa budeme mať obrovskú reklamu na Times Square, len tak, aby sme dokázali, že sa nám tak darí,“ rozprával G-Eazy vo videu, ktoré natočil ešte ako študent hudby počas výletu do New Yorku. Po rokoch si sen splnil. Posledný septembrový víkend sa na Times Square objavila reklama nového projektu These Things Happen Too jeho štvrtého štúdiového albumu.

Raper z Oaklandu v Kalifornii ho spravil ako pokračovanie svojho debutu These Things Happen, ktorý vyšiel ešte v júni 2014. G-Eazy, vlastným menom Gerald Earl Gillum, v tom období cestoval po Amerike s jedným kufrom, prespával v bytoch kamarátov a pracoval na nahrávke, ktorá mu priniesla celosvetovú slávu.

These Things Happen Too už nie je len albumom o jeho najväčších snoch, ale aj o tom, aké tienisté stránky ich splnenie prináša. A môže byť interpretované aj ako volanie o pomoc.

Na americkej hiphopovej scéne sa objavil ako nezvyčajná postava. Účesom s vlasmi nagélovanými dozadu pripomína hercov z 50. rokov. Inšpiroval sa Johnnym Cashom, svojím hudobným idolom. Nosí motorkárske kožené bundy, často používa čiernu farbu a imidž si postavil na prezývke Obľúbený raper tvojej frajerky. „I’m young, rich and handsome,“ spieva v piesni Random na albume When It’s Dark Out.

Prezývajú ho James Dean hiphopu, bol aj medzi najväčšími kandidátmi na stvárnenie Elvisa Presleyho v životopisnom filme a verejne vystúpil proti bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorého prirovnal k Hitlerovi.

Jeho najúspešnejšie skladby sú skôr kombináciou hiphopu s popom, napríklad spolupráca s bývalou priateľkou Halsey (Him & I) či speváčkou Bebe Rexha (Me, Myself & I).

Na začiatku kariéry sa od ostatných raperov veľmi odlišoval. Vo videoklipe svojho prvého hitu I Mean It hral rolu charizmatického hlásateľa televíznych správ. Prišiel s komediálnym konceptom a sebe typickým narcizmom. „I’m f*****g your girlfriend and there’s nothing you can do about it,“ vyhlásil.

Oslavné momenty

Me, Myself & I a Him & I z neho spravili globálnu hviezdu, ale keďže zneli popovo, nepriniesli mu rešpekt v hiphopovej komunite. Hoci o sebe spieval ako o najlepšom bielom raperovi od čias Eminema, nikdy nezískal na scéne plné uznanie a sprevádzajú ho stereotypy. G-Eazy si však vybudoval silnú základňu fanúšikov vrátane nezvyčajne veľkého počtu žien.

Na koncerte vo Viedni v máji 2018 tvorili práve mladé ženy väčšinu davu. Pri svojich vystúpeniach je G-Eazy známy tým, že okrem dídžeja ho sprevádza bubeník a väčšinou si svoje piesne sám odrapuje.

V textoch opakuje sexuálne motívy, sex v rozhovoroch opakovane označoval za jednu zo svojich závislostí a „hriechov“. V piesni Still Be Friends opisuje vlastný dom ako „kaštieľ playboya“. Vo videoklipe sa objavujú nielen hosťujúci raperi Tory Lanez a Tyga, ale aj niekoľko amerických pornoherečiek, a G-Eazy video na erotických portáloch zverejnil bez cenzúry. Pred piatimi rokmi nahral aj pieseň Make Me s Britney Spears a počas spoločného vystúpenia na odovzdávaní cien VMAs sa ju pokúsil pobozkať.

Sex, alkohol a drogy sa v jeho tvorbe pravidelne objavujú, ale rozpráva o nich inak. „Jedného dňa vstanete a uvedomíte si, že ste v tom boli šesť či sedem rokov. Rozmýšľate: Robím to už tak dlho – potrebujem tieto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie