Denník N

Hrebeňovka Nízkych Tatier je každý rok populárnejšia, nocľahy na hrebeni si treba rezervovať alebo vziať stan

Veľká Vápenica v Nízkych Tatrách. Foto – Ľubomír Mäkký
Veľká Vápenica v Nízkych Tatrách. Foto – Ľubomír Mäkký

Podľa chatára Miloša Šišku z Domčeka horskej služby na Čertovici chodí na hrebeňovku Nízkych Tatier každý rok viac ľudí. Na jednom mieste chce naraz prespať aj 60 turistov, menšie útulne to kapacitne ťažko zvládajú, je dobré zobrať si vlastný stan.

Hrebeň Nízkych Tatier meria takmer sto kilometrov, ide o najdlhší súvislý hrebeň zo slovenských pohorí. Vedie ním červeno značená trasa, ktorá je aj súčasťou celoslovenskej Cesty hrdinov SNP a medzinárodnej trasy E8. Prejsť si celý hrebeň s batohom a s prespávaním na chatách, v útulniach či v stane patrí k obľúbeným výzvam slovenských turistov.

„Určite je to najpopulárnejšia hrebeňovka na Slovensku,“ hovorí Miloš Šiška, chatár z Domčeka horskej služby na Čertovici. „Každý rok ju chodí viac ľudí.“

Optimálny smer pochodu je od východu na západ (trasa na turistickej mape), teda so štartom v Telgárte a s cieľom na Donovaloch. Týmto smerom sa lepšie plánujú nocľahy, navyše z Donovál sú možnosti následného presunu verejnou dopravou výrazne lepšie než z Telgártu.

Turista Aleš z Prahy ide hrebeň opačným smerom práve preto, že nenašiel vhodné spoje. Nocuje na Čertovici – rovnako ako dve slovenské turistky. Tie si zvolili klasický smer. „Prvú noc sme spali na Andrejcovej, teraz na Čertovici, potom chceme spať v útulni pod Chabencom a odtiaľ dôjsť na Donovaly,” hovorí Vierka Šubová zo Žarnovice.

Domček a jeho okolie je jedným z niekoľkých miest, kde môžu turisti legálne prenocovať v súlade s návštevným poriadkom národného parku. Nocľahy sa plánujú v závislosti od kondície, počasia, časových možností či dostupnosti spojov. Prejsť hrebeň za štyri alebo päť dní je obvyklý turistický štandard. Najčastejší scenár je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Brezne

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie