Denník N

Zbožňujete cestnú či horskú cyklistiku? Toto je praktický návod na 6 obľúbených cyklotrás v Košiciach a okolí

V Košiciach sa bicykluje ostošesť – vedia to nielen tamojší obyvatelia a cyklistickí horlivci, ale aj turisti, ktorí sem prichádzajú napríklad aj na medzinárodné cyklistické preteky. Na rekreačné jazdenie však nemusíte byť vrcholový športovec – objavujte krásy východu v blízkom okolí mesta alebo priamo v košickom centre. Či ste už na výlete s celou rodinou, partnerom alebo kolegom, toto je praktický návod na šesť trás, z ktorých si vyberiete podľa náročnosti či nálady.

Z centra po hrádzi k jazeru

Obtiažnosť: nenáročná

Vyberte sa na pohodovú jazdu, ktorú zvládne aj najmenší člen vašej rodiny. Zoraďte sa vedľa Strednej odbornej školy železničnej a vyštartujte za výhľadmi popri hrádzi. Trasa sa tiahne po cyklochodníku a spoločnom chodníku pre chodcov a bežcov. Týchto kratučkých päť kilometrov vás bez stúpania dovezie až na Sídlisko Nad jazerom, kde sa oboznámite s lokálnym životom vedľa vodnej plochy uprostred panelákov.

Nájdete tu okrem iného miestne pohostinstvá, outdoorové cvičiská i otužilcov. Najviac vás dostane pohľad na promenádu medzi riekou Hornád a pokojnou hladinou jazera. Zavítajte sem napríklad niektoré poobedie – ide o populárne miesto na prechádzky či šantenie s deťmi, ktoré sa vám zapíše do srdca.

Z jazera až na Furču

Obtiažnosť: stredne náročná

Poznáte ten pocit, keď vám šľahajúce nárazy vetra z hlavy vymažú všetky starosti? Ak vás lákajú trasy, ktoré nie sú veľmi náročné na terén, ale potrvá vám zopár hodín ich zdolať, vybehnite si od Sídliska Nad jazerom až na Sídlisko Dargovských hrdinov (lokálmi prezývané Furča) cez okolité dediny ako Krásna nad Hornádom, Košická Polianka alebo Sady nad Torysou.

Dostanete sa na tajné, miestnym dôverne známe miesta ako štrkovisko Krásna, divočina na lesno-poľnej cestičke vedľa Hornádu či ku krížu pred Vyšnou Hutkou. Odmenou za celú takmer 30-kilometrovú trasu vám bude pohľad na scenériu mesta z furčianskeho kopca. Trasa vám podľa vášho tempa potrvá približne dve hodiny a má prevýšenie iba necelých 300 metrov.

Milujete divokú jazdu na single trackoch? Zoznámte sa s najmladším prírastkom do košickej siete cyklotrailov – Hriešny – z dielne KE.CY a Enjoy the Ride.

Okolo Ružína v malom

Obtiažnosť: stredne náročná

Aj vy ste stvorený na „cesťák“ a v žilách vám koluje rýchlosť na asfalte? Leťte s vetrom opreteky na 70-kilometrovej trase prezývanej aj ako Malý ružínsky okruh, počas ktorého sa vám naskytnú fantastické výhľady na jednu z najkrajších priehrad v krajine – Ružín. Začnite napríklad v rekreačnom areáli Parku Anička a odtiaľ vyrazte smerom na Kysak.

Osviežte sa vychladeným nápojom v pohostinstvách, na ktoré po ceste natrafíte, a pokračujte smerom na Košickú Belú. Veľkolepý vrchol dosiahnete pri poriadnom stúpaní na Jahodnú. Na túto trasu si rezervujte približne štyri hodiny času – záleží tiež, na ako dlho sa na Ružín zadívate.

Okolo Ružína vo veľkom

Obtiažnosť: náročná

Napumpujte si svaly a vydajte sa na takmer 90-kilometrové dobrodružstvo na dvoch kolesách až k zázračným Margecanom. Ako ste asi správne uhádli, tento rozsiahly Veľký ružínsky okruh začnete na tom istom štartovacom bode smerom na Kysak. Je určený pre zdatnejších a vytrvalejších cyklistov, ktorým celodenné bicyklovanie ulahodí v akomkoľvek ročnom období.

Vyberte sa na tento cyklovýlet s partiou „cesťáckych“ kamošov a obdivujte spoločne krásy východu, meandre Ružína či vypínajúcu sa Folkmarskú skalu. Za tento okruh sa jednoznačne treba odmeniť v jednej z košických reštaurácií – doplňte si energiu na jednom z týchto autentických dvorov v Košiciach.

Z lesoparku do Parku Anička

Obtiažnosť: stredne náročná

Strávte svoj podvečer alebo víkendový deň tichou jazdou v Lesoparku Furča nad Sídliskom Dargovských hrdinov. Úzky lesný chodníček sa tu tiahne až k zastávke Zelený dvor, vzdialený iba necelé 4 kilometre. Užívajte si cyklojazdu spolu s okoloidúcimi bežcami a zahĺbte sa do svojich myšlienok osamote alebo s cykloparťákom.

Túto trasu môžete doplniť o prechod k sídlisku Ťahanovce, odkiaľ sa vám, podobne ako zo susediacej Furče, naskytne pohľad na celé Košice. 7-kilometrovú cestu takmer bez stúpania zakončíte v upokojujúcom areáli Parku Anička, kde si vychutnáte občerstvenie a remeselné nápoje z rozmanitých foodtruckov na rohu zvanom Klídek.

S deťmi popri Železničke

Obtiažnosť: nenáročná

Bicyklujte s radosťou s vašimi najmenšími v čermeľských húštinách popri jednej z najpopulárnejších košických atrakcií – historickej Detskej železnici Košice. Vytiahnite svoje dvojkolesové mašiny, trojkolky alebo pomocné kolieska a nechajte sa viesť novou cyklotrasou popri železničnej trati o dĺžke jedného kilometra.

Odmenou vám bude neďaleko vzdialená stanica multižánrovej Alpinky Košice, kde nájdete množstvo ohnísk, divokú Tarzaniu pre odvážnych, reštauráciu i golfové ihrisko.

Odskočte si do Košíc – nielen pre nové cyklozážitky. Zastavte sa vo Visit Košice Infopointe pre ďalšie tipy, ako stráviť dni plné pohody či živého programu v košickom centre.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie