Denník N

Laschet prepadol aj doma, extrémy sa neposilnili. Päť kľúčových udalostí nemeckých volieb

V novej koaličnej vláde zrejme budú tri z týchto štyroch tvárí: Olaf Scholz, Armin Laschet, Annalena Baerbocková a Christian Lindner. Foto - TASR/AP, koláž N
V novej koaličnej vláde zrejme budú tri z týchto štyroch tvárí: Olaf Scholz, Armin Laschet, Annalena Baerbocková a Christian Lindner. Foto – TASR/AP, koláž N

Nemecké voľby priniesli niekoľko dôležitých momentov. Koniec Angely Merkelovej zrazil kresťanských demokratov na historicky najhorší výsledok a prvé analýzy ukazujú, že za neúspech je zodpovedný najmä jej nástupca Armin Laschet.

Hlasy mladých zas do popredia posunuli Zelených a liberálov. Voľby ukázali, že Nemci chcú zmenu, ale v čele krajiny by stále radšej videli skúseného profesionála.

Vybrali sme päť kľúčových udalostí z volebnej noci.

1. Laschet bol zlá voľba

Očakávalo sa, že kresťanskí demokrati to po odchode Angely Merkelovej nebudú mať ľahké. To, že voľby nemusia vyhrať, im v posledných týždňoch ukazovali aj prieskumy. Volebný výsledok však priniesol tvrdý pád. Získali iba tesne nad 24 percent, čo je na federálnej úrovni najhorší výsledok od druhej svetovej vojny.

V porovnaní s rokom 2017, keď CDU/CSU poslednýkrát viedla do volieb Merkelová, klesli o takmer deväť percentuálnych bodov.

Okrem prehry so sociálnymi demokratmi zaznamenala strana aj viaceré symbolické porážky. Merkelovej mandát, o ktorý sa už bývalá kancelárka vo svojom volebnom obvode neuchádzala, získala SPD. Súboj o priamy mandát prehrala aj ministerka obrany Annegret Krampová-Karenbaeurová, ktorá pôvodne mala byť nástupkyňou Merkelovej.

Rovnako dopadol aj minister hospodárstva Peter Altmaier. Porazil ho Heiko Maas, minister zahraničných vecí za SPD. Pred štyrmi rokmi sa tento súboj skončil opačne.

A napokon - sociálni demokrati vyhrali aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie