Denník N

Brémski muzikanti v Bratislave

Foto - Laco Teren
Foto – Laco Teren

Socha najväčšieho nemeckého umelca súčasnosti v mojom meste na Slovensku na námestí vo verejnom priestore je naozaj historickou udalosťou.

Píšem to v slnečnom nedeľnom dopoludní, rozložený vo svojom kúte gauča, zajtra už majú prísť jesenné dažde, a keď stĺpček vyjde, bude celý deň pršať a potom ešte jeden a ešte jeden, ak sa predpovede nemýlia. Niekedy sa našťastie mýlia. Ináč by pavúky nestihli upriasť svoje siete a babie leto by sa nekonalo.

Ale dnes je krásne a to je hlavné. Dopíšem a idem sa flákať a chodiť bez cieľa a bez myšlienok, len tak sa motať. Jediným cieľom bude tá strana, kde svieti slnko.

Grab your coat and grab your hat, baby,

Leave your worries on the doorstepper,

Just direct your feet

On the sunny side of the street

Pôjdem z kopca, ale nie priamo, ale po vrstevnici, ako chodí zver, motajúc sa sem a tam. Možno zájdem až na Námestie Mateja Korvína. Áno, to je dobrý nápad na nedeľnú prechádzku. Pôjdem si pozrieť sochu Markusa Lüpertza Brémski mestskí muzikanti.

Poznáte slávnu ľudovú rozprávku bratov Grimmovcov o tom, ako sa štyri vyslúžilé zvieratá vydali na cestu do Brém, aby sa tam stali mestskými muzikantmi? Krásna rozprávka, prečítajte ju svojim deťom, vnúčatám a aj sebe.

Ja som bol rád, že som sa mohol po rokoch stretnúť s Markusom Lüpertzom, ktorý prišiel sochu odhaliť.

Markus Lüpertz je jeden z najväčších nemeckých umelcov, maliar a sochár, grafik, spisovateľ a jazzový klavirista, vydavateľ časopisu Frau und Hund (Zeitschrifft für kursives Denken), keby ste mali záujem, časopis vychádza aj v taliančine ako Signora e cane a vo francúžštine ako Femme e chien.

Rád by som len pripomenul, že ako sa to historickým momentom stáva, udial sa v čiastočnom, skoro úplnom utajení. V skryte Bielej noci, aj keď popoludní. Socha najväčšieho nemeckého umelca súčasnosti v mojom meste na Slovensku na námestí vo verejnom priestore je naozaj historickou udalosťou.

Socha brémskych mestských muzikantov má ešte jedno poslanie a posolstvo, ako pri jej odhaľovaní spomenul jej autor. Brémski mestskí muzikanti vyháňajú lúpežníkov z ich brlohov! Tak hádam to vyjde. A ešte jedno autorovo vyslovené prianie, tešilo by ho, ak by si milenci dávali rande pod jeho bláznivou sochou.

Aké jednoduché, ako v slnečné nedeľné popoludnie.

Vyberiem sa pomaly na cestu, len som sa ešte nerozhodol, či ako starý somár, či ako starý pes, alebo starý kocúr, alebo starý kohút. Asi každú časť cesty niekto iný, budem to striedať presne v jazzovom rytme.

Can’t you hear that pitter-pat there?

That happy tune is yours now

Life can be so sweet

On the sunny side of the street

 

I used to walk in the shade

With those blues on parade

But I’m not afraid, baby

My rover crossed over

 

If I never have a cent

I’ll be rich as Rockefeller

With gold dust at my feet

On the sunny side of the street

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vizuálne umenie

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie