Denník N

Bieloruský denník: Päť spôsobov, ako môžete Bielorusom pomôcť poraziť diktatúru

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Jestvuje viacero možností, ako sa môžu Európania zapojiť do boja proti poslednému diktátorovi Európy.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách každú nedeľu protestovať Bielorusky a Bielorusi proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Bielorusi už viac ako rok bojujú za svoju slobodu, za svoje právo žiť v krajine, kde fungujú zákony. Bojujú za právo byť občianskou spoločnosťou, nie poslušným „národíkom“, ktorý vo všetkom súhlasí s diktátorom Lukašenkom.

Počas posledného obdobia sa Bielorusi naučili, čo je solidarita. A to nielen vo vzťahoch medzi sebou  (Bielorus – Bielorus), ale aj voči občanom ktorejkoľvek krajiny sveta.

Snahu bieloruského ľudu o slobodu podporovali a naďalej podporujú občania mnohých krajín na celej planéte. Aj v najnečakanejších kútoch Zeme: v Európe, Amerike, Ázii, Afrike, Austrálii – všade.

Dokonca sa dá povedať, že po voľbách v auguste minulého roka Bielorusov zasiahla vlna medzinárodnej solidarity a táto vlna sa stále valí.

Ako by ste vedeli pomôcť Bielorusom? Nižšie uvádzam hlavné spôsoby.

Glasnosť

Mlčanie je jed, nie zlato. Mlčanie dovoľuje zločinom zostať bez potrestania a umožňuje diktatúre udržiavať si moc založenú na strachu a násilí. Každá diktatúra profituje z toho, že sa o problémoch nevie a nediskutuje ani v krajine, ani mimo nej.

To je dôvod, prečo nelegitímna bieloruská vláda tak zúfalo blokovala internet počas prvých dní po voľbách a po mnohé víkendy pretrvávajúcich protestov. Preto sa diktátor a jeho podporovatelia tak horlivo snažia zakryť fakty o podvodoch, násilí a vraždách. V 21. storočí to však nie je také jednoduché.

Bielorusi dokázali zaznamenať a ukázať tisíce, desaťtisíce a státisíce dôkazov o zločinoch. Šíriť ich, informovať o nich celý svet. To znamená robiť to, čoho sa diktatúra najviac obáva.

Ako pomôcť? Existuje skvelý projekt s názvom Voices from Belarus, kde nájdete najdôležitejšie správy o Bielorusku. Na webovej stránke a sociálnych médiách pracujú dobrovoľníci z rôznych krajín. Obsahuje najdôležitejšie informácie, ktoré pomôžu vám pochopiť a vysvetliť ostatným, čo sa dialo a stále deje v Bielorusku. Dajte si výzvu a každý deň povedzte novému človeku o tom, ako Bielorusi už vyše roka bojujú proti diktatúre.

Peniaze

Problémy s koronavírusom, neschopnosť štátneho systému vyrovnať sa s novou chorobou a celkové odmietnutie covidu-19 naučili bieloruskú spoločnosť samostatnosti. Bielorusi sa totiž naučili mobilizovať a rýchlo zbierať peniaze a pomoc pre tých, ktorí ju potrebujú: lekárov, chorých na koronavírus, dobrovoľníkov, starších ľudí atď.

Revolúcia túto schopnosť podľa všetkého maximálne rozvinula. Bielorusi rýchlo a s ľahkosťou zbierajú peniaze pre obete represií, prepustených z politických dôvodov, pre tých, ktorí musia opustiť krajinu, a pre tých, ktorí zostali bez pomoci príbuzných či blízkych.

Ako pomôcť? Finančná pomoc nie je len „vnútorným“ príbehom. Prvé povolebné dni nadácie vyzbierali milióny dolárov na podporu ľudí utláčaných Lukašenkovým režimom.  Zdá sa, že príspevky prichádzali z celého sveta. Keď na ulici neprebiehajú aktívne a živé akcie, pozornosť svetovej verejnosti klesá, ale ľudí, ktorí potrebujú pomoc, neubúda.

Existuje nadácia BySol, ktorej môžete prispieť prostredníctvom Facebooku – peniaze pôjdu na pomoc postihnutým. Existujú aj cielené zbierky na konkrétne projekty alebo iniciatívy na podporu určitej kategórie ľudí.

Podpora politických väzňov

671 – toľko politických väzňov je v Bielorusku v momente, keď píšem tento text.

Som si istý, že keď si ho budete čítať, toto číslo sa už zväčší. Hoci v uliciach bieloruských miest už nie sú stotisícové pochody, represie proti občianskej spoločnosti v Bielorusku neprestali, naopak, zosilneli. Obhajcovia ľudských práv, novinári, aktivisti, dobrovoľníci a väčšina obyčajných ľudí dostáva čoraz viac trestov.

Okrem toho zďaleka nie všetci, ktorí sú v súčasnosti za mrežami z politicky motivovaných dôvodov, sú uznaní za politických väzňov. Takže počet ľudí, ktorých práve teraz nezákonne držia vo väzbe, je ešte vyšší.

Ako pomôcť? Píšte listy ľuďom, ktorých nezákonne odsúdili len za ich občiansky postoj a túžbu žiť v slobodnej krajine. V tom vám pomôže projekt Politzek.

Tu si môžete vybrať politického väzňa, s ktorým sa chcete „spriateliť“ – to znamená písať mu listy a hovoriť o ňom na sociálnych sieťach. Neprekáža to, že sa nepoznáte osobne. Povedzte politickému väzňovi o sebe, svojej krajine a o tých najobyčajnejších veciach vo vašom živote a môže sa stať, že si nájdete skutočného priateľa.

Legislatívny tlak

Hoci sa diktátor Lukašenko chváli, že sa nikoho a ničoho nebojí, nie je to pravda. Vonkajší tlak – sankcie, politická izolácia, narušenie vzťahov s ekonomickými a politickými štruktúrami – ovplyvňuje jeho a jeho okolie. Aby sa tlak stupňoval, je dôležité konať.

Reakcia na trestné činy sa neobjavuje sama od seba. Bielorusi v rôznych krajinách veľa komunikujú s vládnymi orgánmi, pomáhajú zavádzať nové sankcie a bránia obchádzaniu starých, motivujú firmy vyhýbať sa spolupráci s režimom a podporovať občiansku spoločnosť. A tento tlak vy môžete zvýšiť.

Ako pomôcť? Podpisujte všetky petície o Bielorusku, ktoré nájdete.

Píšte výzvy štátnym orgánom a štruktúram, ktoré nejakým spôsobom môžu pomôcť pri tlaku na Lukašenkov režim: aby pomohli podporiť občiansku spoločnosť alebo odmietli spoluprácu s diktatúrou.

Bielorusi práve teraz žiadajú, aby demokratické krajiny neuznali Lukašenka a jeho vládu. Môžete k tomu prispieť aj vy podpísaním petície.

Ďalšie iniciatívy

Okrem vyššie uvedených možností pomoci existuje mnoho ďalších.

Môžete sa stať dobrovoľníkom v politickej štruktúre alebo občianskej iniciatíve. Zúčastnite sa na protestných akciách na podporu Bielorusov v rôznych krajinách. Bielorusom, ktorí opúšťajú svoju rodnú krajinu, môžete pomôcť pri adaptácii na novom mieste.

Ak poznáte nejakých novinárov, povzbuďte ich, aby začali viac písať o Bielorusku.

Každá aktivita je vítaná – bude to váš príspevok k slobode celého národa. A určite príďte do Bieloruska, keď Bielorusi (s vašou pomocou) dosiahnu svoj cieľ. Bude to aj váš výsledok.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie