Denník N

Môže za to panika aj brexit. Na britských benzínkach nie je benzín, vláda chce povolať vojakov

Mnohé čerpacie stanice sú zatvorené pre nedostatok dodávok po vlne paniky v posledných dňoch. Foto - TASR/AP
Mnohé čerpacie stanice sú zatvorené pre nedostatok dodávok po vlne paniky v posledných dňoch. Foto – TASR/AP

Krajina nemá dostatok šoférov nákladných áut, ktorí by dopravili benzín, a Briti vzali v posledných dňoch čerpacie stanice útokom.  

Sestrička na psychiatrickej klinike Kayleigh Robinsonová sa v nedeľu nedokázala dostať vlastným autom do práce, ktorá je vzdialená asi 50 kilometrov od jej bydliska. Obišla štyri čerpacie stanice v grófstve Hampshire, no ani v jednej nemali diesel do jej auta.

„Vôbec som to nečakala, keď robíte dlhé služby, nemáte možnosť sledovať správy,“ povedala pre BBC. Napokon ju do práce a späť vzal firmou zaplatený taxík.

Adrienne Kennyová z mesta Cambridge pre britský portál povedala, že v pondelok nebude môcť ísť pracovne do Leedsu. V sobotu obehla tri benzínové stanice, v nedeľu šesť, no všade s rovnakým výsledkom: benzín nie je.

50 až 90 percent prázdnych

Podobné skúsenosti z posledných dní majú mnohí obyvatelia Británie. V krajine na mnohých miestach na benzínových staniciach nedostať pohonné hmoty. Podľa asociácie, ktorá spravuje 5500 z vyše 8000 čerpacích staníc v krajine, 50 až 90 percent z nich aktuálne nemá benzín či diesel a ďalším sa míňajú.

Čerpacie stanice na diaľniciach, ktoré nepatria pod túto asociáciu, by mali byť lepšie zásobené (mnohí Briti museli kvôli tankovaniu brázdiť diaľnice), no aj tu na mnohých miestach hlásia, že im došiel benzín. Spoločnosť BP hovorí, že tretina z jej 1200 čerpacích staníc nemá ani jednu z dvoch surovín.

Problémom pritom nie je, že by bol v krajine nedostatok pohonných hmôt. Zásoby v termináloch či rafinériách sú podľa ministra dopravy dostatočné.

Dostatočný však nie je počet vodičov nákladných áut, ktorí by ich rozviezli po krajine. Navyše stav sa výrazne zhoršil, keď sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie