Denník N

Novú autobusovú stanicu Nivy otvoria už tento štvrtok, obchody a gastro ešte dokončujú (+ fotogaléria)

Nová bratislavská autobusova stanica Nivy od HB Reavis Foto N - Tomáš Benedikovič
Nová bratislavská autobusova stanica Nivy od HB Reavis Foto N – Tomáš Benedikovič

Tunel vedie do podzemia až popred veľký nápis vytesaný do betónovej steny – Bratislava. Už od štvrtka 30. septembra budú takto do podzemia vstupovať aj cestujúci v bratislavských prímestských autobusoch – a vystúpia na novej autobusovej stanici na Mlynských nivách.

Nová stanica Nivy sa nachádza na -1. podlaží, má rozlohu 30-tisíc štvorcových metrov a tvorí ju sedem výstupísk a 36 nástupísk. Je to zásadná zmena oproti starej stanici na povrchu s chátrajúcimi nástupiskami a schodiskami; a aj oproti dočasnej stanici na opačnej strane cesty.

Prvých 11 nástupísk slúži na diaľkové a medzinárodné spoje, 25 nástupísk s číslami 12 až 36 na medzimestské spoje.

„Denne novou stanicou prejde takmer 20-tisíc cestujúcich a 1100 autobusov, pričom maximálna kapacita novej autobusovej stanice je v počte spojov až päťnásobná,“ uvádza spoločnosť Slovak lines, ktorá bude stanicu prevádzkovať.

Novú autobusovú stanicu spolu s nákupným centrom postavil developer HB Reavis, majiteľ Slovak lines. Pôvodne mala byť stanica hotová v lete minulého roka, pre pandémiu sa otvorenie oddialilo najprv na leto 2021, neskôr na jeseň.

Developer ešte minulý rok otvoril výrazne prestavanú ulicu, ktorú nazýva mestský bulvár Mlynské nivy – sú tam rozšírené chodníky, nové cyklotrasy aj zastávky. Teraz otvára samotnú budovu novej stanice spolu s nákupným strediskom.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Stanica veľká ako štyri futbalové ihriská, vjazd cez podzemný kruhový objazd

Chodci sa do centra Nivy dostanú tromi hlavnými vstupmi, a to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Doprava v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie