Denník N

Ako prišiel David Bowie do Bratislavy

Foto - archív divadla Aréna
Foto – archív divadla Aréna

Lazarus je viac než len predstavenie prenesené na Slovensko z New Yorku.

Dvadsať piesní na koncerte nedá hocikto, len top muzikanti. Diskutovať o tom, že David Bowie nebol hocikto, netreba, napokon, dokazuje to aj to, že dvojhodinový večer s jeho hudbou nie je iba koncertom.

V Bratislave väčšinou znamená muzikál niečo úplne iné než v New Yorku alebo v Londýne. Zo všetkých stránok. O to príjemnejším prekvapením je, že niekedy sa dá povedať opak. A to je presne prípad Lazarusa, ktorého práve pripravilo divadlo Aréna.

Kto je tu vlastne mimozemšťan?

Grafický dizajnér, ktorý robil plagát k newyorskej premiére v decembri 2015, vizuálne podčiarkol prvý dôležitý rozmer tohto diela. Farebne rozdelil písmená v názve a vznikli tak dve slová. Lazar a Us, čo napovedá, že nejde len o Bowieho. Ide aj o tých, ktorí tu hrajú, aj o divákov. Tak ako bol Bowie tvorcom rôznych identít, aj tento príbeh má viacero rovín. Niečo iné hovorí v západnej Európe, niečo iné v Prahe, kde hlavnú postavu alternujú dvaja herci, a niečo iné u nás, kde ju stvárňuje Robert Roth.

Na začiatku bola poviedka Muž, ktorý spadol na zem, ktorú v roku 1976 sfilmoval režisér Nicolas Roeg. Je to sci-fi triler, lovestory na pozadí kolízie civilizácií. Mimozemšťan, ktorý chce zachrániť svoju planétu sužovanú suchom, príde na zem, no po sérii zrážok s našou realitou skončí ako alkoholik. Už v čase vzniku sa to dalo chápať ako autobiografický príbeh umelca často narážajúceho na nepochopenie a bojujúceho s vlastnými závislosťami.

Muzikál po štyroch dekádach pokračuje tam, kde sa film skončil (a ten film pritom nemusíte poznať). Apartmán na Manhattane hlavnému hrdinovi v alkoholickom opare zaľudňujú skutočné postavy a prízraky. Jeho asistentka mu čoraz viac pripomína ženu, do ktorej sa kedysi zamiloval, nadpozemské mladé dievča prináša nádej návratu na jeho planétu. Medzitým sa New Yorkom potuluje Valentín ako novodobý Joker z Batmana, ironizujúci a likvidujúci lásku. To je v skratke príbeh, keď sa chceme vyhnúť spoilerom.

Lazarus mal premiéru 7. decembra 2015. V dokumente David Bowie: The Last Five Years sú zábery zo skúšok aj z prvého večera, ktorý sa stal posledným vystúpením speváka na verejnosti. V muzikáli neúčinkoval, iba schválil hudobné naštudovanie, o ktoré sa postaral jeho klávesista Henry Hey. Mesiac po premiére Bowie zomrel na rakovinu pankreasu, ktorú sa mu podarilo takmer pred všetkými dokonale utajiť. Urobil to preto, aby sústredil všetku pozornosť len na svoju poslednú tvorbu. Lazarusa aj album Blackstar, ktorý vyšiel len dva dni pred jeho smrťou, poňal ako rozlúčku so svetom vo forme umeleckých diel.

Aj herci a muzikanti, ktorí prišli 11. januára 2016 do štúdia v New Yorku nahrávať soundtrack k muzikálu, sa dozvedeli, že zomrel, až tesne predtým a na albume to počuť. Čo sa však vlastne dá počuť a vidieť v Bratislave? Viac než len predstavenie prenesené z New Yorku.

Robert Roth (Thomas Jerome Newton) a Lenka Libjaková (Dievča).
Dávid Uzsák (Valentín).
Foto – archív divadla Aréna

David Robert Roth

Na niekoho to, samozrejme, môže pôsobiť ako stávka na istotu. Kúpime muzikál, o ktorom sa hovorí, a spravíme lokálnu verziu. Lenže koľko ľudí na Slovensku pozná Davida Bowieho a kto si vlastne na neho trúfne?

Za novinkou divadla Aréna stojí režisér Marián Amsler. O Lazarusovi vedel, páčil sa mu príbeh aj hudba. Keď pred tromi rokmi dostal ponuku urobiť niečo pre pražské divadlo Komedie, s jeho vedením sa zhodli, že toto by mohlo zafungovať. Aj sa stalo. Samozrejme, Praha je mesto, kde žije a kam chodí veľa cudzincov, aj muzikály tam majú väčšiu tradíciu aj návštevnosť než v Bratislave. Lazarus sa tam stále úspešne hráva.

Keď v januári 2021 na výročie Bowieho smrti Amsler pozeral cez stream záznam predstavenia, rozhodol sa, že to chce urobiť aj na Slovensku. Rovnako ako v Prahe s choreografkou Stanislavou Vlčekovou a scénografom Jurajom Kuchárekom. No na rozdiel od Prahy len s jedným predstaviteľom hlavnej postavy.

„Hlavná postava Thomas Jerome Newton je mimozemšťan, ale možno je to len muž, ktorý vyhorel; muž, ktorý sa cíti byť mimozemšťanom na tejto zemi. Možno je to David Bowie, jedno z jeho alter eg, možno je to Robert Roth, herec, spevák, rocker, fanúšik Bowieho. Lazarusa nemôžete robiť bez predstaviteľa hlavnej úlohy a tým nemôže byť hocikto. Na Slovensku je len jeden.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie