Denník N

Analytik Nič o nemeckých voľbách: Nastupuje nová generácia, Berlín môže byť v EÚ prísnejší

Milan Nič. Foto - archív TASR
Milan Nič. Foto – archív TASR

Expert Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy Milan Nič hovorí, že verejnosť aj médiá by privítali odchod CDU/CSU do opozície.

Voľby v Nemecku vyhrali sociálni demokrati (SPD) s volebným lídrom Olafom Scholzom, ktorý bol považovaný za najväčšieho favorita na pozíciu spolkového kancelára. Pri očakávanom konci Angely Merkelovej v politike nastal prepad kresťanských demokratov, ktorí zaznamenali historicky najhorší výsledok.

Podoba novej koalície preto bude veľmi závisieť od rozhodnutia dvoch menších strán – FDP a Zelených.

Analytik Milan Nič vysvetľuje, aké trendy v nemeckej politike tieto voľby odhalili a aký vplyv môžu mať na postavenie Berlína v európskej politike.

Milan Nič je analytik Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy (DGAP) v Berlíne.

Zaoberá sa Európskou úniou, európskou bezpečnosťou, strednou Európou, Balkánom či transatlantickými vzťahmi.

Akú koalíciu teraz po voľbách v Nemecku očakávate?

To sa dnes nedá povedať, nevedia to s istotou ani samotní aktéri. Sú možné viaceré koalície a bude záležať na rozhodnutí viacerých strán. Momentálne je dynamika taká, že FDP a Zelení sa najskôr dohodnú medzi sebou, koho z veľkých oslovia. Nemecko má taký systém, že prezident nepoveruje niekoho rokovaním o zostavení vlády, ale strany si to riešia medzi sebou.

V pondelok večer, keď robíme tento rozhovor, sa v Berlíne viac hovorí o variante „semafora“ na čele s červenými a o silnom mandáte z volieb pre Olafa Scholza na zostavenie budúcej spolkovej vlády. Očakávam však dlhé sondážne rozhovory, pričom tá prvá koaličná zostava, v akej sa začnú rokovania, nemusí byť konečná.

Čo sa musí stať, aby sa FDP a Zelení dohodli na spoločnej vláde, vzhľadom na ich názorové rozdiely?

Názorové rozdiely tam naozaj sú značné, ale doteraz boli v opozícii a veľmi chcú ísť do vlády. Som presvedčený, že ďalšia veľká koalícia, ktorá by ich vyšachovala, teraz nehrozí. CDU by neakceptovala Olafa Scholtza za kancelára a naopak, v SPD by taká koalícia neprešla straníckym referendom. Menšie strany už vedia, že bez nich nová vláda nebude.

O čo sa teda bude hrať?

V ďalšej fáze pôjde o to,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie