Denník N

Kiska napísal thriller, kde sa realita prelína s fikciou. Nájde sa tam Fico? Je tam Trošková?

Andrej Kiska. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalej hlave štátu vychádza román Prezident s podtitulom Dvadsať dní na prežitie. Obsahuje toľko odkazov na reálne udalosti, až čitateľovi môže napadnúť, či sa nestali aj tie, ktoré si Kiska vymyslel.

Keď v úvode nového thrilleru exprezidenta Andreja Kisku skladá hlavný hrdina prezidentský sľub na svojej inaugurácii, premiér, jeho súper z volebnej kampane, sa k potlesku prinúti.

„Prezidenta nenávidel najviac, ale vedel, že kamery budú striehnuť na každý jeho pohyb, na každý záchvev na jeho tvári,“ opisuje Kiska románového premiéra vo svojej knihe. „Sľub sledoval s mierne ironickým úškrnom. Najradšej by bol vyskočil a celej krajine vykričal, že toto všetko je podvod. Podvod spískaný proti nemu.“

Zdá sa, akoby bývalý slovenský prezident písal memoáre. Aj on sa v prezidentských voľbách stretol s premiérom krajiny, a ako politický nováčik ho porazil. Aj jemu neskôr premiér vyčítal, že v skutočnosti vyhral podvodom. No pár vecí je predsa len iných.

V knihe sa prezident nevolá Andrej, ale Patrik, premiérom nie je Robert Fico, ale Erik Varga, a kým Kiska skladal svoj sľub do rúk predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej, v románe je predsedom Ústavného súdu „príjemný človek s obočím hustým ako Brežnev“.

Andrejovi Kiskovi práve vychádza román „Prezident“ s podtitulom „Dvadsať dní na prežitie“. I keď je to fikcia – s pomerne prekvapivým záverom – obsahuje množstvo odkazov na reálne udalosti aj politických aktérov. So snahou nevyzradiť celý knižný príbeh sme pripravili prehľad niektorých paralel, ktoré môžu čitateľom pripomínať to, čo v posledných rokoch na Slovensku sledovali alebo zažili.

Takže čo je v Kiskovej knihe fikcia a v čom sa inšpiroval realitou?

Foto N – Gabriel Kuchta

Je hlavný hrdina Kiska?

Andrej Kiska vo svojej knihe zachytáva prvé tri týždne, ktoré v úrade prezidenta strávil nepolitik Patrik, ktorý predtým podnikal a venoval sa charite. Je viac ako zrejmé, že táto postava má autobiografické črty, už len preto, že hlavný hrdina Kiskovej knihy – tak ako on – v mladosti skúšal šťastie v Amerike, no neuspel.

Postava Patrika dokonca v jednom z dialógov s pracovníčkou z Prezidentského paláca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Slovensko

Teraz najčítanejšie