Denník N

Šéf klubu OĽaNO Šipoš: Vládnuť bez Kollára by bolo náročné, ale reálne (+ podcast a video)

Michal Šipoš. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Šipoš. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je čas si upratať, ľudia v polícii dostali šancu ukázať, či chcú pracovať poctivo, no aj tak prichádzajú protiútoky, vraví predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Michal Šipoš (39) je poslancom parlamentu, pochádza zo Starej Ľubovne. V rozhovore hovorí:

  • prečo si myslí, že by koalícia mohla vládnuť aj bez Sme rodina,
  • akú zodpovednosť nesie OĽaNO za súčasné dianie v polícii,
  • či by nemohol byť ministrom vnútra Gábor Grendel,
  • ale aj že Igor Matovič stále robí na daňovo-odvodovej reforme.

Skúsme si na úvod zaprognózovať: bude na Slovensku na Vianoce vládnuť štvorkoalícia, trojkoalícia, alebo niečo úplne iné?

Nechcel by som dávať prognózy dopredu, keď som to urobil minule, vaša kolegyňa Monika Tódová mi to neskôr pripomenula s tým, že mi to nevyšlo. Ťažko povedať, ako dopadne, ale verím, že všetci koaliční partneri si uvedomia, v akej situácii Slovensko je. Jedna časť bola vyhrať voľby vo februári 2020, ale vidíme, čo sa momentálne deje v bezpečnostných zložkách, prokuratúre a medzi sudcami. Musíme si povedať, či chceme stáť na strane spravodlivosti, alebo či nám je to jedno a každý si pôjde svojou cestou.

Čakalo sa, že si niečo takéto poviete na koaličnej rade už minulý týždeň, ale koaliční lídri po nej naznačovali, že sa to vlastne nepreberalo a čaká sa na výsledok pracovnej skupiny na obnovu dôvery v právny štát. To sa až nechce veriť, že ste sa nebavili o tom, že hrozí ďalšia vládna kríza. Neprebiehajú žiadne debaty?

Je pravda, že minulú koaličnú radu sme viac riešili body programu prebiehajúcej schôdze Národnej rady. Pracovná skupina zasadá, má priniesť konkrétne návrhy riešení a potom sa budeme pýtať našich koaličných partnerov – a najmä Sme rodina – či chcú očistu v bezpečnostných zložkách. Či chcú byť na strane spravodlivosti, alebo nie.

Aký je váš pocit? Chcú?

To sa ukáže, keď prídu konkrétne riešenia. Zatiaľ vnímam, že chcú situáciu prekryť rôznymi nájomnými bytmi, „prácou pre ľudí“ a podobnými vyhláseniami.

A vy im to neveríte a myslíte si, že to je odlákavanie pozornosti?

Každý, kto trochu sleduje politiku, si názor urobí. Vnímam, že je to trochu prekrývanie.

Video: Rozhovor s Michalom Šipošom

Posledné dni viacero lídrov OĽaNO pripustilo vládu bez Sme rodina: vy, Igor Matovič, premiér Heger to pripustil opäť túto nedeľu, keď povedal, že je preňho dôležitejšia spravodlivosť ako ústavná väčšina. Aké výsledky pracovnej komisie máme očakávať? Uvažuje premiér Heger o tom, že by odňal Sme rodina post šéfa SIS?

Nechcel by som vynášať súdy dopredu, chcem si poctivo počkať na závery pracovnej komisie. Nie som jej súčasťou a toto je taká vážna téma, že by sme nemali dopredu hazardovať a vyhrážať sa, už vôbec nie cez médiá a tlačové besedy. Ide o charakter štátu. Mali by sme si sadnúť na koaličnej rade a povedať, či presadíme veci, ktoré odborníci z pracovnej komisie navrhnú, možno si ich vyargumentovať a potom to čestne a férovo povedať ľuďom. Počkajme si na návrhy riešení a potom by sme mali venovať všetku energiu, aby sme troch či dvoch koaličných partnerov, ktorých máme, presvedčili, že má zmysel bojovať o očistu štátu.

Dvoch či troch koaličných partnerov?

Troch, Sme rodina, SaS a Za ľudí.

S ktorým ste už v hlave podvedome nerátali?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie