Denník N

Ako Košice predbehli svetové metropoly. Keď maratón v Berlíne začínal, na východe už slávili päťdesiatku

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach v roku 2015. Foto – TASR
Medzinárodný maratón mieru v Košiciach v roku 2015. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

v nedeľu sa v Košiciach uskutoční už 98. ročník Medzinárodného maratónu mieru. Podujatia, ktoré je jedinečné nielen v slovenskom, ale aj v európskom či dokonca globálnom meradle.

Jeho výnimočnosť spočíva hlavne v tom, že predbehlo svoju dobu. Zrodilo sa totiž v čase, keď sa moderné maratónske dejiny len začínali a keď nikto nepredpokladal, že raz pôjde o disciplínu, ktorá pritiahne státisíce.

Výnimočný je aj príbeh zakladateľa Bélu Brauna, neskôr známeho pod menom Vojtech Bukovský, ktorý športu obetoval celý život. Jeho vlastná angažovanosť mu neskôr pomohla v tom, že sa ukryl pred nacistami a pred transportom, ktorý mu hrozil, keďže bol Žid.

Pri prvom ročníku košického maratónu musel Braun dokonca čeliť otázkam, či je vôbec vhodné organizovať preteky na takú dlhú vzdialenosť. Niektorí to označili za „odsúdeniahodnú opovážlivosť“.

Úvodný diel sa v roku 1924 napriek kritike uskutočnil. Bol to začiatok projektu, ktorý sa v časoch najväčšej slávy zaradil k najúspešnejším na svete.

V dnešnej silnej konkurencii to má košický maratón čoraz ťažšie, napriek tomu sa mu aj po takmer sto rokoch darí držať krok so širšou európskou špičkou.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


V poradí ôsme olympijské hry, ktoré sa konali v Paríži 1924, boli prelomové nielen z pohľadu športových výkonov, ale aj z pohľadu mediálneho pokrytia. Športové podujatie prvýkrát naživo komentovali rozhlasoví reportéri.

Na podujatí bolo približne tisíc novinárov a bol medzi nimi aj Vojtech Braun. 29-ročný žurnalista z Košíc, ktorý do Paríža prišiel ako dopisovateľ pre maďarský denník Kassai Napló.

Vo Francúzsku bol Braun svedkom viacerých významných momentov, no žiadny ho nenadchol tak ako maratónsky beh. Keď videl na zaplnenom olympijskom štadióne dobiehať Oskara Stenroosa z Fínska, začal rozmýšľať, ako by mohol najdlhšiu olympijskú bežeckú trať preniesť aj do svojho rodného mesta.

Do príprav košického maratónu sa Braun pustil bezprostredne po návrate z Paríža. Nemal to však jednoduché. Išlo totiž o preteky na vzdialenosť, ktorú dovtedy v Československu takmer nikto neodbehol. Otázka, či má organizácia vôbec zmysel, bola preto namieste. Kritikom nahrávali aj výsledky parížskej olympiády, kde do cieľa maratónu neprišiel ani jeden z piatich československých reprezentantov.

Braun sa preto rozhodol, že pred maratónom zorganizuje v meste akýsi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Košice

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie