Denník N

Sme predvídateľní, preto prehrávame so lžou

Protest v Košiciach. Foto N - Tomáš Hrivňák
Protest v Košiciach. Foto N – Tomáš Hrivňák

Chýba nám imaginácia a fašisti, Fico aj celý zástup predavačov lží využívajú našu predvídateľnosť vo svoj prospech.

Začiatkom augusta som sa ocitol na severe Poľska uprostred priateľov a nádhernej prírody. Našou úlohou bolo debatovať o eseji Václava Havla Moc bezmocných.

Čítal som ju tentoraz inými očami ako kedysi a zaujalo ma, ako Havel vysvetľuje podstatu vtedajšieho režimu: bol založený na predvídateľnosti toho, ako sa bude správať zmanipulovaná spoločnosť. Preto ním tak otriasla Charta 77, lebo jej vznik nepredvídal. Komunisti mali nedostatok predstavivosti.

K slovu sa prihlásil americký historik Timothy Snyder a položil rečnícku otázku: „Čo ak je dnes naším problémom práve to, že sme – my demokrati a liberáli – predvídateľní? Že nám chýba imaginácia, ktorú mali vtedajší disidenti?“

Odvtedy nad jeho otázkou premýšľam a každý ďalší deň ma utvrdzuje v tom, že je kľúčová. Aj túto sobotu, keď snem malej strany Spolu rozhodol, že sa nespojí so stranou Progresívne Slovensko. Aké predvídateľné! Na pokračovanie samostatnej cesty s nálepkou stredo-pravej strany naozaj netreba imagináciu. Postačí ambícia.

Nerovný súboj

Ale Snyderovu otázku si kladiem prakticky každý deň, lebo každý deň ku mne dolieha ozvena lží, ktoré už ani nechcem počúvať, lenže ma o ich pravdivosti nástojčivo presviedčajú ľudia, ktorých stretávam. Či neviem, že západné vlády majú v pláne vakcínami znížiť premnoženú populáciu? Či neviem, že slovenskí kajúcnici sú len nastrčené figúrky slúžiace dnešnej fašistickej vláde? A tak ďalej.

Vtedy si uvedomím, že mi chýba imaginácia, ktorou by som ich dostal prinajmenšom do rozpakov. Logika nezaberá, argumenty sa mi vracajú prevrátené naruby, na moje otázky dostávam odpovede, z ktorých sa mi krúti hlava, takže sa už len bezmocne smejem, čo je chápané ako posmech, a lož sa tak hnevom len utvrdzuje vo svojej pravde.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie